• 14 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8116
  •  GBP / BGN 2.2747
  •  CHF / BGN 1.9955
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 13°C

Проф. Божидар Димитров „подкупва” парламента ни с короната на българските царе

Проф. Божидар Димитров „подкупва” парламента ни с короната на българските царе

/КРОСС/Директорът на Националния исторически музей проф. Божидар Димитров постави ултиматум на Народното събрание - дава на парламента короната на средновековните български царе, ако депутатите приемат на второ четене Закона за българското гражданство, който ще помогне за решаването на проблема с демографския срив.

Припомняме, става дума за законодателни промени, с които се предвижда хората от български произход да придобиват българско гражданство по облекчен ред, като се въвежда понятието "близък роднина".

Ако приемат този закон, депутатите ще докажат, че са държавници, смята проф. Димитров, който представи в кабинета си короната.

Проф. Димитров подчерта, че средствата за изработката на короната били намерени бързо и държавни пари не са били необходими. След като златото било налице, бързо се появил и спонсор за бисерите. Те били осигурени от собственичка на магазин за продажба на бисери.

Короната не е символ на монархия, а на държавност, категоричен е директорът на НИМ.

На 23 декември всеки ще може да види короната на българските царе от Средновековието в НИМ, като музеят ще бъде отворен за посетители, които могат да разгледат възстановеното копие безплатно.

Съдбата на оригиналните български корони е печална и нито една не е запазена до наши дни. Короната на Първото българско царство е пленена в Преслав, заедно с цар Борис II през 971 г., при превземането на столицата от войските на византийския император Йоан Цимисхий. Тя е била отнесена в Константинопол и там следите ѝ се губят. Същото се е случило и с короните, носени от цар Роман, пленен в Скопие през 992 г., и с цар Самуил в 1018 г.

При обявяването на успешното освободително въстание на Асен и Петър в 1185 г. короната, изработена вероятно специално за целта, е била сложена на главата на Петър, но в 1204 г. папа Инокентий III е подарил корона на цар Калоян, изработена във Ватикана. Тази корона носят всички български царе до Иван Шишман включително, припомни проф. Божидар Димитров. В 1395 г. короната попаднала в ръцете на турците и следите ѝ са се загубили.

Царете на Третото българско царство - Фердинанд и Борис III, не са имали корони. Така българските музеи са лишени от възможността да експонират короните на своите владетели.

Късно копие е и известната корона на унгарския крал Ищван, която не е изложена в националния музей, а в унгарския парламент.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.