• 20 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8359
  •  GBP / BGN 2.2843
  •  CHF / BGN 2.0205
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 14°C

Корупцията започва с тарикатите в училище

Корупцията започва с тарикатите в училище

/КРОСС/ "Корупцията в обществото ни започва тук, от децата. Те търсят начини да надхитрят системата и който е учил и се представя добре е осмиван като зубрач и натегач, а хитреците, които мамят на тестове, са смятани за герои."

Това заяви на пресконференция в Загреб президентът на Хърватия Колинда Грабар-Китарович, която през февруари напуска поста, след като изгуби на изборите преди седмица. За поражението ѝ помогна и гласуването за популярен изпълнител, който отклони част от гласовете без шанс да победи.

Преди месец бившият премиер Иво Санадер, в чието правителство тя бе министър, бе осъден на 6 години затвор за получаване на 10 млн. евро подкуп заради сделка в енергетиката. Грабар-Китарович твърди, че е била изолирана от групата, взимаща най-важните решения в правителството, и не е знаела за личната корупция на министър-председателя.

Корупцията е вкоренена в обществото ни, добави тя пред журналистите, но започва от класната стая. "Тя не е само в политиката. Днес е много по-добре отпреди, но не е само в политиката. Много често ние дори не осъзнаваме какво е корупция. Когато ходите на лекар, всеки носи цветя, бонбони и такива неща - станало е обичай. Майка ми беше неотдавна в болница и приятели ме питат защо не съм занесла нещо, защото медицинските сестри винаги очаквали. Няма да участвам в такава корупция. Бих занесла кошница с плодове за Коледа, някакъв малък коледен подарък... и толкова."

Грабар-Китарович допълва, че надеждата ѝ е в младите хървати, отиващи по други държави, да се върнат и да донесат различен морал и работни обичаи. Проучване на Евробарометър показва, че 59% от хърватите казват, че са засегнати от корупция във всекидневието си, а 16% - че лично са участвали в даване или искане на подкуп.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.