• 28 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8038
  •  GBP / BGN 2.2991
  •  CHF / BGN 1.9712
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 19°C

Все по-корумпирана е администрацията ни

Все по-корумпирана е администрацията ни

/КРОСС/През 2014 г. е регистрирано най-високото равнище на административна корупция и корупционния натиск от страна на администрацията у нас след 1999 г. Административната корупция е масова и системна. Това показва доклад на Центъра за изследване на демокрацията, публикуван днес на страницата на ЦИД. 

Мониторингът на корупцията сочи, че през 2014 г. равнището на участие на гражданите в корупционни сделки достига рекордните 29.3% от пълнолетното население на страната. Това равнище е дори по-високо от равнището, наблюдавано през 1999 г., и означава, че около 1.9 млн. граждани на възраст над 18 години признават, че са давали пари, подарък или услуга при взаимодействията си със служители в обществения сектор през последната година.

Равнището на административна корупция в България се променя в пряка зависимост от политическия цикъл, констатира докладът. В системата и модела на управление на държавата липсват устойчиви механизми за противодействащи на корупцията сред служителите в обществения сектор. Всяко следващо правителство използва антикорупционна риторика и/или натиск в началото на мандата си, които в период от 1-2 години отстъпват на „старите", утвърдени форми на корупционно поведение, политически фаворитизъм и клиентелни взаимоотношения, се посочва в документа. 

Основен фактор за корупционно поведение е натискът от страна на администрацията

Основен инициатор на корупционните сделки, в които гражданите признават, че са участвали през последната година, е администрацията. В по-голямата част от случаите на корупционни взаимодействия гражданите дават "нещо", ако то е поискано. 

Гражданите отхвърлят морално корупцията, но реалното им поведение е про-корупционно. Основна причина е, че корупцията е проникнала всички институционални сфери, където подобни отношения имат практически смисъл. 

Наказателно-правният подход към корупцията е неефективен и недостатъчен, отчитат експертите. Дори при многократно увеличение на усилията и ефективността на правоохранителната система, тя не би била е в състояние да се справи със санкционирането дори на малка част от извършваните ежегодно корупционни сделки. Прилагането на съществуващите закони за противодействие на корупцията среща значителни затруднения. Налице са постоянни опити за политическо и икономическо въздействие върху контролните органи, което прави техните действия избирателни и в много случаи показни. Това съществено подкопава ефективността в действията на съдебната власт и полицията, тъй като те едновременно се борят както за постигане на по-висока процесуална ефективност при трудните за разкриване корупционни престъпления, така и за ограничаване на корупцията в собствените си редове.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.