• 01 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8023
  •  GBP / BGN 2.2911
  •  CHF / BGN 1.9921
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 26°C

Крум Зарков, БСП: Борбата с корупцията не се мери по заявления и декларации

Крум Зарков, БСП: Борбата с корупцията не се мери по заявления и декларации

/КРОСС/ Крум Зарков, член на Изпълнителното бюро на БСП, в интервю за предаването „Червена линия“ на Радио „Фокус“.

Европейската комисия представи поредния си доклад за напредъка на България по механизма за сътрудничество и проверка. Комисията отбелязва, че равносметката от изминалите 10 години показва, че поредните правителства и институциите на съдебната власт у нас са положили значителни усилия. Осъществени са важни законодателни и институционални промени, особено по отношение на съдебната власт. Като цяло обаче, напредъкът през последните десет години не е бил толкова бърз, колкото се е очаквало, така че редица предизвикателства остават да бъдат преодолени. Какъв е прочитът, който БСП прави на доклада, темата ще коментираме в следващите минути с Крум Зарков – член на Изпълнителното бюро на БСП. Добър ден.

Добър ден.

- Г-н Зарков, какъв е вашият коментар по представените в доклада заключения и препоръки?

- Считаме, че този доклад е реалистичен и добре обоснован. Става дума за нещо, което българските граждани виждат и без него, а именно, че борбата с корупцията най-меко казано куца, резултатите не са налице. И в този ред на мисли, ние сме готови да приемем препоръките, които Европейката комисия прави и да се ангажираме с тяхното бързо изпълнение в интерес на българските граждани.

Най-критикуваната тема в доклада е свързана с борбата с корупцията. Защо 43-то Народно събрание не прие антикорупционен закон?

 Самият антикорупционен закон, който беше предложен и представен като някаква панацея, беше нескопосано подготвен и поднесен в Народното събрание и затова не можа да бъде приет. Всъщност, в самия доклад на Комисията е отразено, че този закон трябва да приет, но съществено преразгледан, и по-точно в частта си, в която той предвижда вливане на Комисията за конфискацията на незаконно имущество в един общ орган. Такъв орган трябва да има, но тази комисия работи засега добре според евронаблюдателите и не трябва да бъде закривана. По-важно е друго – не приказките за реформи и новите органи, непрекъснатите промени в законодателството – Комисията и всеки нормален човек ясно казва, че борбата с корупцията не се мери толкова по заявления и декларации, а по броя на осъдените лица и повдигнатите обвинения. В този ред на мисли ние не сме си свършили работата като държава още.

И пак в този ред на мисли, носи ли БСП също отговорност за бавните темпове на реформите в системата на съдебната реформа, както и в борбата с корупцията?

- Всяка една политическа сила носи известна отговорност в един държавен неуспех, какъвто е борбата с корупцията и съдебната реформа до момента. Но все пак трябва да погледнем нещата относително и година по година. Докладът засяга 10-годишно управление от 2007 до сега, когато БСП е била на власт около 2 години и половина, а ГЕРБ са 7. В смисъл отговорността трябва да бъде поделена по този начин. И още повече, ако погледнем начина, по който мерките са изпълнявани – от 2007 до 2009 година, когато на власт е правителството на Сергей Станишев, са извършени много неща, които в крайна сметка се стига до там, че не е наложена предпазна клауза на България, с каквато сме били заплашени в началото. Но със сигурност не сме извършили достатъчно и със сигурност има още много какво да се направи. И това е част от промяната, която предлагаме. Още веднъж казвам, не става дума тук непрекъснато да се изменят закони и да се създават органи, става дума да се сложат правилните хора на правилните места, и в крайна сметка да се прояви достатъчно съвест и борбеност веднъж завинаги да пресечем този проблем.

Според изследване на Евробарометър, направено по поръчка на Европейската комисия, 72% от гражданите подкрепят мониторинга. Трябва ли според вас, мониторингът за страната ни да продължи?

 Подкрепата на мониторинга аз я чета като истинско раздразнение и недоверие на българските граждани към способността на нашата държава да се пребори с корупцията и да проведе качествена съдебна реформа. Хората подкрепят мониторинга, защото чувстват, че ако няма някой вън, който образно казано да ни натиска, ние като че ли нямаме достатъчно воля да се изправим и да решим проблема. От тази гледна точка, тя е напълно разбираема. Сигурен съм, че в момента, в който усетят, че нещо се променя, че държавата е заработила, и че е по-силна дори от най-силната мафия, хората ще преосмислят отношението си към мониторинга. Ние в БСП имахме скептично отношение към този мониторинг, не за друго, не е свързано с борбата с корупцията, а защото той влияеше на нашите външни отношения и на мястото ни в Европейския съюз. Той беше свързан с въпроси, като Шенген и усвояване на еврофондове от други страни и със задоволство забелязваме, че сме били чути, защото Еврокомисията отбелязва специално в доклада, че този механизъм не трябва да бъде свързван с членството на страната ни в Шенген. И това трябва бъде пояснено и разяснено на всички други страни-членки, които за момента блокират нашето участие в този съюз. Така че по всички показания хората подкрепят мониторинга, но това, което подкрепят също е желанието да се справим с корупцията.

Иска ми се още малко да останем на проучването, което прави Евробарометър, защото струва ми се има стряскащи в него данни. Почти всички българи посочват като сериозен проблем в страната корупцията – 97%, организираната престъпност – 96% и недостатъците в съдебната система са посочени от 94%. Как коментирате тези данни?

Ужасяващи са. Това означава, че действително много хора определят това като проблем №1, защото то касае пряко техния живот, начинът, по който шофират автомобила си, записват детето си в детската градина, намират работа. Чувството за несправедливост е ужасно и то пречи на повдигане на жизнения стандарт, пречи на елементарното човешко щастие. Напълно разбирам, сигурен съм, че и вие сте подразнена от феномените, които наблюдавате, от непрекъснатата информация за нагласени обществени поръчки, от наглостта на някои шофьори на огромни возила. Всичко това ни дразни, но с дразнене само няма да стане – трябва да се хващаме на работа. И обръщам внимание на още едни данни от този доклад и от този на „Трансперънси интернешънъл“, които излязоха по едно и също време – българите също така възприемаме прекалено много корупцията в някои малки нейни проявления, като даването на някой лев на катаджия, или даването на някаква облага, за да минем първи на опашката. Имаме нужда не само от борба с корупцията на институционално и нормативно ниво, имаме нужда от съвсем различно обществено възприятие към непоносимост към този елемент, защото той вреди на нас като общност. Затова трябва първо да се възприемем като общност, а пътят не е много къс.

Докладът казва, че новото правителство ще трябва да доведе реформата до сигурни необратими резултати. Приоритет ли е това за БСП, в каква степен темата е част от вашата предизборна платформа?

В заключителното си слово за работата на днешното Народно събрание нашият председател Корнелия Нинова изведе пред скоби, пред цялата ни платформа борбата с мафията, борбата с корупцията, спирането на кражбите. Ние много добре разбираме, че амбициозната ни социална и икономическа програма няма да може да бъде реализирана, ако не пресечем течовете в тази държава. А те са огромни, всички ги знаят къде са, и правителство след правителство никой не успява да сложи пръст в дупката. Ние сме решени да го направим и затова ще ни трябва доверието на народа.

 Комисията ще оцени постигнатия напредък към края на тази година. Ще има ли достатъчно време от гледна точка на предстоящите предсрочни избори, за да се изпълнят поне част от препоръките в доклада? Постижими ли са отправените препоръки в тези срокове?

 За разлика от друг път Комисията дава много ясни препоръки. Смяната на правителствата, изборите не би трябвало да повлияят на процеси като избори на нови членове на Висшия съдебен съвет, избора на председател на Върховния административен съд. Тези процеси ще бъдат ключови, те ще се случат до края на годината. Аз мисля, че е много възможно да дадем достатъчно ясни сигнали, има хипотетичен, макар и малък шанс при едно добро управление на страната ние да застъпим 2018 година – годината на нашето председателство вече с ясна перспектива за отпадане на този механизъм. Защото той в крайна сметка е доста унизителен за страната ни, и аз мисля, че всички биха ни подкрепили, че този въпрос може да бъде решен. Той трябва да бъде решен от нас и нищо не ни пречи да го направим до края на годината.

Има препоръки, които се отнасят и за законодателна дейност – „Изменение на Наказателно-процесуалния кодекс и Наказателния кодекс, за подобряване на нормативната уредба за наказателно преследване на корупцията по високите етажи“ – цитат от доклада. От тази гледна точка всъщност ви попитах дали оставащото до края на годината време с предстоящите избори и конструирането на 44-то Народно събрание ще бъде достатъчно, за да се стигне и до тази уредба. Но очевидно има воля?

 Много зависи от това до каква степен са подготвени различните парламентарни групи. И този цитат, който прочетохте, с известно удовлетворение искам да отбележа, че подобен се съдържа и в нашата програма, с която отиваме на избори. Целта в тези промени не е за пореден път да се изменят тези два ключови закона, каквито са Наказателния кодекс и Наказателно-процесуалния кодекс, но да се прекрати формализмът в наказателното производство, както и някои пречки, които специалистите определят като ненужно забавящи и усложняващи процеса. Ние сме готови с конкретни предложения и практически това може да стане и за седмици стига да има достатъчно ясно изразено мнозинство.

Г-н Зарков, какви ще бъдат основните ви послания към избирателите в предстоящата кампания?

Говорихме вече за борбата с мафията и преодоляване на корупцията. Основно ще заложим на повишаване на доходите на българските граждани, на повишаване на стандарта на живот. Смятаме, че това може да бъде направено чрез рестартиране на българската индустрия, предвиждаме създаването на специален фонд, залагаме на българското производство и земеделие чрез Фонд „Иновации“, който да даде добавена стойност на нашата икономика. Имаме много ясна програма за промяна в Закона за училищното и предучилищното образование, който да извади образователната система от хаоса, в която беше поставена. Здравеопазване, което да бъде достъпно без доплащане. Поглед към демографската катастрофа с помощ на младите семейства. Това са основните ни послания – по-високи доходи, по-добро образование и в крайна сметка повече българи, които да остават да живеят в България.

Каква кампания очаквате?

Кампанията по всичко личи, че ще бъде ожесточена. Ние ще заложим на това, на което заложихме е на президентските избори, а именно коректна, честна кампания с ясни послания и нови, необременени лица.

Росица АНГЕЛОВА

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.