• 11 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8145
  •  GBP / BGN 2.2728
  •  CHF / BGN 2.0000
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 17°C

96% от българите смятат, че има проблем със съдебната система и искат мониторингът да продължи

96% от българите смятат, че има проблем със съдебната система и искат мониторингът да продължи

/КРОСС/Над 96% от българите определят корупцията, недостатъците в съдебната система и организираната престъпност като сериозен проблем. 78% искат европейският мониторинг за тези области да остане.

Това показва изследване на Евробарометър на общественото мнение в България и Румъния за отношението към Механизма за сътрудничество и проверка (т.нар. CVM), направено в края на миналата година и публикувано днес в очакване на новия доклад* (той вероятно ще бъде представен утре, 28 януари- бел.ред.). Данните показват оценката на българите и румънците за напредъка в борбата с корупцията и реформирането на съдебната система по време на действието на европейския мониторинг.

В Румъния анкетираните смятат, че ситуацията в страната се е подобрила през последните пет години по отношение на правосъдието и борбата с корупцията, но в България ситуацията е различна.

През 2012 г. 38% от анкетираните заявяват, че виждат напредък,

днес позитивно развитие в борбата с организираната престъпност
намират само 24% от българите

Доволните от реформите в областта на правосъдието са 13% (в сравнение с 33% през 2012). Тези, които намират справянето с корупцията ефективно - само 10% (спямо 27%), докато 38% казват, че е останало същото, то 48% оценяват, че се е влошило. В този отговор анкетираните дават преценката си за пет години назад - т.е. за периода 2009-2014г., а при предното проучване са оценявавали 2007-2012г.

При румънците тенденцията е обратна - през 2012 - 13% от тях са оценявали положително борбата с корупцията, докато сега нарастват до 22%.

Гражданите и на двете държави очакват подобрениена ситуацията през следващите пет години. Както в България, така и в Румъния подкрепата за европейската намеса при разрешаването на проблемите с корупцията, правосъдието и организираната престъпност е силна и устойчива.

Броят на румънците, които виждат реално подобрение на ситуацията в страната благодарение на намесата на ЕС, расте. В България обаче удовлетвореността от ефекта на европейските мерки намалява значително, въпреки че като цяло отношението към мониторинга остава позитивно, показват данните от изследването.

Почти три четвърти от запитаните и в двете страни подкрепят продължаването

на Механизма за сътрудничество и проверка до момента, в който България и Румъния постигнат показатели, сравними с тези в другите европейски държави.И в двете страни подкрепата за това ЕС да играе роля в разрешаването на тези проблеми се увеличава - само 10% категорично не допускат, че Брюксел трябва да помогне на страната да реши проблемите си. В България за оставане на евронаблюдението са 78%.

Изследването установява разлика между двете държави при показателя за осведоменост относно европейските мерки - българите, които са запознати с механизма, чрез който ЕС оценява напредъка на страната, са много по-малко (44%) от румънците (56%).

Особеност в българската част от изследването е, че осведомеността в страната относно мониторинга през последните години намалява.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.