• 18 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 10°C

Жаблянов: Обществените поръчки и купуването на избори са ключови въпроси за борба с корупцията

Жаблянов: Обществените поръчки и купуването на избори са ключови въпроси за борба с корупцията

/КРОСС/ „За борбата с корупцията в България е необходима сериозна икономическа, финансова и социална реформа. Това е централен политически въпрос и не е свързан със състоянието на КАТ, МВР и обслужването на едно гише". Това заяви народният представител от БСП Лява България Валери Жаблянов по време на форум „Борба срещу корупцията в България - за демокрация на гражданите". Според него темата е изключително сериозна и трябва да продължи да се обсъжда, като се излезе от тясното разбиране за корупция като проблем на правоохранителните и правораздавателните орани и на дефектите на българския обществен морал. Като част от актуалните въпроси, свързани с темата, той постави обществените поръчки в страната. „Това е ключов въпрос за борбата с корупцията. Финансирането на политическия ни живот се осъществява и върху купуването на избори. По неговите думи сега имаме министър-председател, който няколко пъти си е купил изборите. „Това е въпрос за дефекта на българската финансова, политическа и икономическа система. Този дефект няма да бъде разрешен с един или два закона", категоричен е Жаблянов.

Народният представител е на мнение, че се намираме в критична точка за борбата с корупцията. „Трябва да сме наясно с един фундаментален въпрос - възможно ли е да се осъществява ефективна борба с корупцията при сегашния модел в България?", попита той и припомни, че в началото на ноември ще има референдум, като единият въпрос е дали трябва да се намали държавното финансиране на партиите с цел след години да бъде прекратено. Според него нещата по отношение на корупцията се движат двупосочно - от една страна са нормативните актове, състоянието на правоохранителните и правораздавателните органи, а от другата е корупцията като обществено и политическо явление. „Според Конституцията върховният орган е законодателният. Ако гражданите се произнесат положително за прекратяване на държавната субсидия, в каква посока ще се развива корупцията?", посочи Жаблянов. Той подчерта, че въпросът е политически, а акумулацията на големия черен финансов ресурс идва от огромната разлика между цените, по които са били раздържавени активите. „Беше генериран огромен черен ресурс, който е бил използват от офшорни зони и участва в няколко вълни на приватизацията. Върху този процес няма съдържателен анализ в България. Не само за начините и структурите, а и за хората, които са участвали", коментира Жаблянов.
„Какво означава да се приватизира БДЖ, защо летище „София" трябва да се отдава на концесия, когато е печелившо дружество? Какво се случва и защо се унищожава паметник на културата и историческо наследство като Тютюневи складове в Пловдив? Процесът е отишъл отвъд границите на възможността той да бъде контролиран", категоричен е Валери Жаблянов.

„Според доклад на Центъра за изследване на демокрацията днес корупцията наближава нивата от 90-те години на миналия век, когато правовата държава „прохождаше" и се намирахме в ситуация на икономически преход", допълни Филип Попов. Той обясни, че според доклад на Центъра за изследване на демокрацията от юли 2016г. корупцията през 2016г. възлиза на 22,2%. „Според методиката възприета от института това означава, че 1,3 млн. души са участвали в корупционни сделки. В сравнение с предходната година административната корупция се е увеличила с 3,4% (22,2% през 2016г. при 18,8% - през 2015г)", посочи Попов. По данни на института за периода 1999 - 2011г. се регистрира процес на намаляване на административната корупция - от 29% през 1999г. до 9,4% през 2011г. През последните пет години е налице обратната тенденция, в резултат на което се наблюдава удвояване на корупцията. „Корупцията „подравя" конкуренцията и свободната стопанска инициатива и ерозира доверието на гражданите към публичните власти", допълни той. Според него борбата срещу корупцията следва да включва две основни направления - на първо място превенцията и разследването, и на второ място санкционирането на осъществени вече правонарушения, като ефикасното санкциониране само по себе си също има за последица превенцията. Той изброи и изключително много структури в България, които имат връзка и правомощия да спрат корупционните практики. „Най-ефективният способ за борба с корупцията е нейната превенция. Налице е голямо разнообразие на органите, натоварени с функции в сферата на борбата с корупцията. Тяхното „окрупняване" не би било гаранция за някакъв успех в това направление, поради съществените различия и често разнопосочност на функциите", коментира още народният представител. По неговите думи се наблюдава увеличаване на административната корупция. „Превенцията все още не е акцент в цялостната държавна политика за борба с корупцията", посочи още Филип Попов.
На събитието присъстваха Регине Шуберт - директор на бюро София на фондация „Фридрих Еберт", доц. Евгений Кандиларов - председател на фондация „Солидарно общество", обществени личности и народни представители от БСП Лява България.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.