• 17 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.3227
  •  CHF / BGN 2.0514
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 30°C

Меглена Кунева: В България ще има единен орган за борба с корупцията

Меглена Кунева: В България ще има единен орган за борба с корупцията

/КРОСС/Проектът на актуализирана стратегия за превенция и противодействие на корупцията е факт. Остава да се даде от Министерството на финансите потвърждение за финансовата обосновка за стратегията, каза вицепремиерът Меглена Кунева в интервю за БНР. 

В България ще има единен орган за борба с корупцията, обясни Кунева и добави: От гледна точка на администрацията ще излезем даже по-евтино. Има много средства, вложени в информационна система в БОРКОР. По-нататък ще бъдат усъвършенствани всички информационни технологии, които могат да доведат до по-малка човешка намеса и по-обективен резултат.

Единният орган за борба с корупцията, които ще заработи, може да бъде колективен, а може да бъде и с по-засилен едноличен характер, обясни Кунева.

Не сме имали Агенция за борба с корупцията, нито Бюро за борба с корупцията. Аз лично търся повече отговорност - да е ясно и точно кой отговаря. Това е въпрос, който ще се реши със закон и вероятно ще бъде част от обсъждането в Министерски съвет, когато представим стратегията. Големите промени ще има в закона, който създаде Комисията по конфликт на интереси. Там ще търсим единния орган, както и БОРКОР. Сметната палата е също много важен елемент в тази характеристика на единния орган, защото лицата, които публично трябва да декларират имуществото си, тези публични декларации трябва да отидат от Сметната палата в този орган, коментира вицепремиерът. 

Кунева подчерта, че стратегията е насочена към корупцията по високите етажи на властта.

По отношение на създаването на специално антикорупционно звено под контрола на главния прокурор, Кунева коментира: Това е взаимодействието между прокуратурата, която е господар на предварителното разследване и така е навсякъде, органите на разузнаване и контраразузнаване, какъвто е ДАНС, и МВР. Към Главна прокуратура се командироват от МВР служители в рамките на 6 години и те работят в близко сътрудничество. Става въпрос институциите да работят заедно и да си сътрудничат. И сега прокуратурата е господар на предварителното разследване, т.е. няма нещо ново. Просто са подчертани в един работен документ създаването на такива връзки. Създаването на допълнителни специализирани звена не лекува.

Според Меглена Кунева, е необходимо да има политическа воля за независимостта на магистратите.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

"Кунева подчерта, че стратегията е насочена към корупцията по високите етажи на властта." Ами да почне от себе си - колко и платиха, когато беше преговаряща от правителството на НДСВ, за да загроби енергетиката, селското стопанство и науката! Пък после да надникне и при сегашните си "коалиционни партньори"!!! Българинът е казал:"Рибата се вмирисва от главата!"

31.03.2015 09:38:05

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.