• 16 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8056
  •  GBP / BGN 2.2785
  •  CHF / BGN 1.9957
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 15°C

„Прозрачност без граници”: Отхвърлянето на законопроекта на Кунева е знак за отстъпление от поети ангажименти

„Прозрачност без граници”: Отхвърлянето на законопроекта на Кунева е знак за отстъпление от поети ангажименти

София /КРОСС/ От Асоциация „Прозрачност без граници" изразиха своето безпокойство от отказа на Народното събрание да се ангажира с темата за противодействие на корупцията по високите етажи на властта чрез отхвърлянето на Законопроекта за предотвратяване на корупцията сред лицата, заемащи висши публични длъжности.
„Независимо от критичните бележки, които организацията ни има във връзка с отделни аспекти от съдържанието на законопроекта, отпадането на темата за противодействие на корупцията от дневния ред на парламента е лош сигнал и говори за липса на политическа воля за справяне с този сериозен проблем", посочват от асоциацията в отворено писмо до председателя на Народното събрание с копие до лидерите на парламентарно представените партии.
Оттам припомнят, че са изразили своята загриженост още преди парламентарната ваканция, когато законопроектът, макар и включен в дневния ред на НС, не беше подложен на гласуване.
„Ако в този момент действията на отделните парламентарни групи можеха да бъдат разчетени преди всичко като част от вътрешнопарламентарни стратегии, то отхвърлянето на законопроекта е знак за отстъпление от поети ангажименти в национален и в международен план. Не е разбираема логиката, по която той не беше приет именно на първо четене - тогава, когато се разглежда по принцип. Отхвърлянето му означава, че не е приет като философия и цели.
Така с отхвърлянето на закона в парламента се формира мнозинство, което се оказа против борбата с корупцията по висшите етажи на властта.
При всички възможни резерви към отделни решения на закона, като например анонимните сигнали и липсата на механизми за публичен и прозрачен избор на директор на Националното бюро за предотвратяване на корупцията, отделни неудачни постановки можеха да бъдат преодолени на етап второ четене, когато законът се гласува текст по текст.
Смятаме, че посланието, което парламентът изпрати, е неприемливо за българските граждани, за бизнеса и за международната общност. На практика отхвърлянето на законопроекта е в противоречие и с приемането на Антикорупционната стратегия от Народното събрание и конкретните мерки по нейното прилагане", посочват от „Прозрачност без граници".
„Следва да държим сметка, че този отказ от активни действия се случва при ситуация на траен, хроничен проблем с корупцията в България. Да припомним -от включването на България в Индекса за възприятие на корупцията на Transparency International, страната ни е неотменно на последно място в Европа. Корупцията е откроена и като ключов проблем за България както в докладите по Механизма за сътрудничество и проверка в областта на правосъдие и вътрешни работи, така и в Доклада на Европейската комисия за борба с корупцията", посочва в заключение от Асоциацията.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.