• 26 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8245
  •  GBP / BGN 2.2829
  •  CHF / BGN 1.9974
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 4°C

Косово чества 10 години от обявената независимост

Косово чества 10 години от обявената независимост

/КРОСС/ Днес, 17 февруари, Република Косово чества десетата годишнина от своята независимост. На тази дата през 2008-а година Косово обявява едностранно независимост от Сърбия.

Това става чрез Декларацията за независимост, която дойде след неуспех на преговорите за приемане на Плана "Ахтисаари", прекратени през есента на 2007 г. Планът, изготвен от специалния представител и бивш финландски президент Марти Ахтисаари, предвиждаше за Косово вид независимост, върху която се упражнява надзор, без изрично да се използва думата "независимост".

Идеята беше Косово да получи самоуправление под ръководството на ЕС и да бъде задължено да съблюдава правата на малцинствата чрез приемане на конституция и представително управление. В същото време да получи собствени национални символи - флаг и герб.

Албанските преговарящи подкрепяха плана, ЕС и САЩ също бяха "за". Сърбия и Русия обаче категорично отхвърлиха предложението, с което възможността за постигане на напредък в рамките на ООН беше блокирана.

Така косоварите решиха да обявят едностранно създаването на Република Косово с едностранна декларация. На тържествено заседание на парламента в Прищина, в знаковия неделен ден, от 109 присъстващи депутати всички гласуваха "за". Отсъстваха само 11 народни представители от етническите малцинства, включително сърби.

В декларацията беше записано:

"Ние, демократично избраните представители на нашия народ, с настоящото обявяваме, че Косово е независима и суверенна държава. Тази декларация отразява волята на нашия народ и е в пълно съответствие с препоръките на специалния представител на ООН Марти Ахтисаари и неговото подробно предложение за уреждане статута на Косово. Обявяваме, че Косово е демократична, светска и многоетническа република, водена от принципите за недискриминация и равенство пред закона".

Според плана "Ахтисаари" на Косово беше забранено да се присъединява към друга държава, предвиден беше ограничен военен капацитет, международно наблюдение и защита на малцинствените етнически общности.

Минути след приемането на историческия документ бившият партизански лидер на Армията за освобождение на Косово (АОК) Хачим Тачи, който по това време вече беше премиер, а по-късно стана и президент, заяви:

"От днес Косово е гордо, независимо и свободно!".

Минути по-късно десетки хиляди екзалтирани жители на столицата Прищина излязоха по улиците с възторжени викове, а полицията обяви, че няма да допусне протестиращи сърби.

По искане на Русия обаче още същия ден следобед Съветът за сигурност на ООН се събра извънредно. Генералният секретар Бан Ки Мун, без да взема страна, призова всички, свързани с конфликта „да се въздържат от всякакви действия и изявления, които могат да застрашат мира, да предизвикат насилие или да изложат на опасност сигурността в Косово или в региона".

На другия ден Националното събрание на Република Сърбия обяви декларацията за независимост на Косово за недействителна. Това стана, след като Конституционният съд определи акта като незаконен с мотива, че не е съобразен с Конституцията на страната и няколко международни документа.

Сръбският министър-председател Воислав Кощуница заяви:

"Днес политиката на силата смята, че е възтържествувала чрез създаването на една измислена държава. Докато съществува сръбският народ, Косово ще бъде Сърбия".

Той обвини САЩ, че са „готови да нарушат международния ред заради собствените си военни интереси".

Съветът на династията Караджорджевич - кралското семейство, управлявало някога Сърбия и Югославия, също отхвърли независимостта:

„Европа е изгубила своя морал, опозорила е историята си и показва, че носи в себе си зародиша на собственото си падение. Това е удар срещу идеята за демокрация, удар срещу общоприетите правила на международното право, част от проекта на Мусолини и Хитлер най-накрая се осъществи на сръбска територия."

Независимостта на Косово обаче беше призната от България и още 41 държави, 20 от които са членки на ЕС, както и от Тайван и Севернокипърската турска република (независимостта и на двете не е общопризната - б.р).

Около 20 държави, сред които Китай, Индия и Гърция, се обявиха за продължаване на преговорите и постигане на споразумение.
Общо 5 са държавите на Европейския съюз, които и към днешна дата не са признали Косово за независима държава. Това са Гърция, Кипър, Румъния, Словакия и Испания.

Русия, Таджикистан, Беларус и други държави директно определиха едностранната декларация за независимост за нарушение на принципите на международното право и на последната приета от ООН резолюция за статута на Косово, дефинираща го като област с широка автономия в рамките на Сърбия.

Част от мерките, които сръбските власти взеха тогава бяха да привикат сръбските посланици за консултации в знак на протест срещу държавите, признали Косово и да издадат заповеди за задържане на косовските лидери за държавна измяна.

Международният съд в Хага обаче призна независимо Косово. След като бе обявена независимост, Сърбия оспори легитимността на самообявилата се държава в Хага. Съдът обаче не се съгласи с това. На 22 юли 2010 г. съдът призна независимостта на Косово, приемайки, че едностранната декларация не нарушава международните закони. Въпреки че решението на съда не е задължително, то даде още увереност на Косово.

И към днешна дата противоречията между косовари и сърби съществуват, въпреки старанието на Европейския съюз двете страни да подобрят отношенията си в стремежа им за членство в Общността.

Само преди седмици бе убит лидерът на косовските сърби Оливер Иванович бе показно убит.

„ На десетата годишнина от едностранното обявяване на независимостта на Косово, ние всъщност отбелязваме десет години от нарушаването на системата на международното право и принципите на суверенитет", заяви днес председателят на сръбската Канцелария за Косово и Метохия Марко Джурич.

Появиха се и идеи за подялба на Косово между сърби и албанци, които косоварите обаче изрично отхвърлят.

Понастоящем в Косово живеят 1,9 милиона души. Над 90 процента са етнически албанци, а около 100 хиляди души са етническите сърби.

Заб.: Използвани са материали от dir.bg

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.