• 24 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8323
  •  GBP / BGN 2.2729
  •  CHF / BGN 2.0113
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 20°C

300 млн. евро били загубите за сръбската икономика от новите мита на Косово

300 млн. евро били загубите за сръбската икономика от новите мита на Косово

/КРОСС/ Вицепремиерът на Сърбия и министър на търговията Расим Ляич заяви, че загубите за сръбската икономика вследствие въведените от Косово 100% мита възлизат на 300 милиона евро.

В тях не са калкулирани съпътстващите загуби на производители и превозвачи, съобщава РИА Новости.

През ноември 2018 г. Косово въведе облагане със 100% мита за всички произведени от Сърбия стоки.

За 9 месеца в Косово са доставени за 298 евро по-малко сръбски стоки. Ежедневните загуби се изчисляват на 1,78 милиона евро.

Министърът подчертава, че съпътстващите загуби са много по-големи. Транспортните фирми, които доставят стоките в Косово и тези, които обезпечават логистиката, или са без работа, или са принудени да търсят други направления. От загубите са ощетени и много сръбски производители и доставчици.

Голяма част от всички 2,6 хиляди малки и средни предприятия са се сблъскали с проблеми, свързани с тяхното оцеляване. Отделно стои въпросът за сърбите в Северно Косово, които са принудени да купуват стоки с друго производство или да се снабдяват със сръбски стоки по алтернативни пътища. Това води допълнително до увеличаване на разходите им.

В резултат на митническите промени основните стоки в Косово са поскъпнали средно с 5%, например хлебната пшеница. Допълнително са се увеличили и разходите на производителите, които до неотдавна са получавали до 65% от суровините от Сърбия.

Министър Ляич подчерта, че митата са се превърнали в тема на предсрочните избори в Косово и всички политически сили ще я експлоатират, за да получат повече гласове. До сформирането на ново правителство не може да се очаква промяна в режима на внос от Сърбия, затова ще се чакат бъдещите решения на новото правителство.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.