• 25 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.2757
  •  CHF / BGN 2.0011
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 9°C

Костенурка получи нова коруба от 3D принтер (видео)

Костенурка получи нова коруба от 3D принтер (видео)

/КРОСС/ От години учените от цял свят търсят разнообразни начини за грижа за ранени животни, пише списание 8. Е, това, за което бе съобщено преди дни е уникално и първо по рода си в света - отпечатана на 3D принтер нова коруба за костенурка, загубила своята естествена в големите пожари в Австралия през края на миналата и началото на тази година.

Животното е спасено от огнената стихия от д-р Родриго Рабело, по прякор Тор. Костенурката оцеляла, но 80 процента от къщурката на гърба й - не. Кръстили я Фреди, на героя от „Кошмара на Елм Стрийт", който във филма има подобно преживяване в огнен ад.

Без къщичката на гърба си, Фреди бил обречен на тежък живот, изпълнен със страдания и възможна смърт заради чести травми на главата. Но Animal Avengers, доброволческа група, състояща се от д-р Рабело и петима членове, решили да не се отказват и да изпробват всички възможни методи, за да спасят ранената костенурка от сигурна смърт. Доброволците са родом от Бразилия, разполагат с няколко ветеринари, хирург по дентална медицина и 3D дизайнер, защо пък не?

Хората от екипа опитвали да конструират на 3D принтер протези за животни и птици, загубили части от тялото си при инциденти. Обикновено доброволците изграждали човки за тукани и други подобни птици.

За да помогнат на ранената костенурка с производството на протеза, те решават първо да се поупражняват с мидени черупки. Преди да стигнат до окончателната си идея, решили да използват „естествена" пластмаса, която се получава от царевица. Погрижили се корубата да не е монолитна, а да е отпечатана на фрагменти, които по-късно да бъдат сглобени. Корубата е разпечатана на четири парчета. Всяко е принтирано за около 50 часа. Бюджетът на операцията бил общо 136 долара.
Днес Фреди е изключително подвижен, живее с д-р Рабело.

&feature=emb_logo

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.