• 02 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8282
  •  GBP / BGN 2.2865
  •  CHF / BGN 2.0041
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 20°C

Продават на търг космонавтския костюм на кучето Лайка

Продават на търг космонавтския костюм на кучето Лайка

/КРОСС/ Берлинската аукционна къща Auctionata предлага част от историята на космонавтиката на търг - комбинезонът на кучето Лайка, извършило първия полет в околоземна орбита със "Спутник 2" на 31 октомври 1957 г. С подобен космически костюм то извършило четири обиколки на Земята, преди да умре заради техническа грешка на научния екип на полета.

Анализът на полета установил, че този костюм не защитавал надеждно живото същество от прегряване и след като температурата се повишила над 40°, кучето починало от топлинен удар.

Предлаганият от германската аукционна къща космически костюм е с размери 28 x 60 x 21 cm, в комплекта е включен и маркуч за дишане, но няма скафандър. Експонатът е предложен от най-големия руски производител на космически аксесоари - ракетнокосмическата корпорация "Енергия". В указанията към костюма се посочва, че той е създаден така, че да се носи и от по-големи четирикраки животни - със специални приспособления за увеличаване ръста.

Костюмът, предлаган от Auctionata е бил използван по време на тренировките на двете полярни кучета Белка и Стрелка, които полетели в Космоса на борда на "Спътник 5" през 1960 - първите кучета, които оцелели в космическите експерименти на съветската космическа програма. По време на самия полет от август 1960 г. точно този костюм с инвентаризационен номер "T-1", "1" и "I/X-61" не се е намирал на борда на космическия кораб.

Публичният търг ще се проведе в Берлин на 13 септември, като стартовата цена е €4000. В каталога е записано, че реалната цена на космическия костюм, който е произведен от памук, гума, найлон и алуминий е в диапазона между €6400 и €8000 евро, пише TemaDaily.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.