• 26 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8245
  •  GBP / BGN 2.2829
  •  CHF / BGN 1.9974
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 3°C

9 лекари само на хартия в болницата в Козлодуй

9 лекари само на хартия в болницата в Козлодуй

/КРОСС/ Девет лекари, сред които реаниматори, навролози и гинеколози, се водят само на книга в общинската болница в Козлодуй, установи проверка на Регионалната здравна инспекция във Враца, съобщава БНТ. Те са назначени на трудови договори със заплати около 1000 лева, но не са включени в графиците за дежурства, от което следва, че всъщност не се явяват на работа, коментираха от инспекцията.

Директорът на общинската болница в Козлодуй д-р Олга Ноколова признава, че най-големият проблем на здравното заведение е липсата на лекари - специалисти. Според нея трябва да се променят критериите за нивата на компетентност, от които зависи издръжката от здравната каса.

„В тези малки населени места, където са общинските болници, няма как да има 6 хирурзи с призната специалност, 6 анестезиолози, акушери, има, но по 2-3 лекари. Това обаче ни дава първо ниво на компетентност, което значи 2-3 пътеки, и няма как да се издържаме с толкова, затова преминаваме на второ ниво. Поемаме непрекъснато наказания и то финансови, от една страна нямаме пари, от друга - непрекъснато ни наказват и не взимат от парите", обясни д-р Олга Николова, директор на МБАЛ „Св. Иван Рилски", гр. Козлодуй.

За година и половина на този пост д-р Николова има наложени глоби за 30 хиляди лева, последният акт от вчера от Министерство на здравеопазването е на стойност 8 хил. лева. Дори за редовия персонал на болницата е ясно, че трябва да се промени системата.

„Много лекари изискват по клинични пътеки, което не би трябвало да е така, защото имаме лимит от 10 легла, а искат 4 гинеколози например", коментира Мариана Игнатова, акушерка.

Иначе на фона на милионите левове задължения на някои болници, дългът от 200 хиляди на болницата в Козлодуй не е катастрофален. Въпреки че с всеки ден той продължава да расте и от началото на годината са натрупани още 30 хиляди лева неразплатени сметки. Освен хората от Козлодуй, здравното заведение обслужва още 4 съседни общини с много неосигурени пациенти.

„Неосигурените пациенти по една статистика, която наскоро правихме, са само в община Козлодуй 1600 души. И другите 4 общини поне още толкова, защото това са общини с голяма безработица", каза Мая Занева, председател на ОбС -Козлодуй.

По договор с АЕЦ „Козлодуй" болницата получава 360 хиляди лева годишно, за да поддържа аварийна готовност. Още 1,5 милиона лева ще влязат тук тази година по съвместен проект с окръг Долж в Румъния за ремонти и технологично обновление. Но това няма да реши основния проблем - липсата на лекари, смятат хората от Козлодуй.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.