• 27 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8255
  •  GBP / BGN 2.2837
  •  CHF / BGN 2.0000
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 8°C

България получи още 25 млн. евро за демонтаж на малките реактори

България получи още 25 млн. евро за демонтаж на малките реактори

/КРОСС/ Държавното предприятие „Радиоактивни отпадъци" (ДПРАО) ще получи още 25 млн. евро за демонтаж на четирите спрени малки реактора, след като на донорската асамблея на Международния фонд „Козлодуй" (МФК) в началото на миналата седмица са били одобрени всички внесени проекти за финансиране.

В началото на 2015 г. се очаква да бъдат подписани грантовите договори с фонда, който се администрира от Европейската банка за възстановяване и развитие, съобщават от ДПРАО. Парите са предвидени за физическото отделяне на инфраструктурата на спрените от работа мощности на АЕЦ „Козлодуй" и за рехабилитация на 13 км път от Козлодуй до село Хърлец, където ще е разположена площадката „Радиана", на която ще се съхраняват слабо радиоактивните отпадъци от ядрената централа.

От ДПРАО съобщават още, че са получили уведомление от Агенцията за ядрено регулиране, че предприятието ще получи лицензии за извеждане от експлоатация на І и ІІ енергоблок на АЕЦ „Козлодуй".

По време на асамблеята на МФК е бил отчетен напредък по проектите, подпомагани от фонда. ДПРАО е докладвало прогрес по дейностите, свързани с изпълнението на Програмата за извеждане от експлоатация и изграждането на Националното хранилище за ниско- и средноактивни радиоактивни отпадъци (НХРАО). Експертите от предприятието са представили и аргументирали проекти, които се нуждаят от финансиране за следващия шестмесечен период, решението за които ще бъде взето през лятото на 2015 година.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Срам за ЕС. Демонтьори. Рушители. Унищожители. Позор.

24.11.2014 22:30:37

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.