• 29 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8245
  •  GBP / BGN 2.2877
  •  CHF / BGN 2.0006
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 18°C

Държавата с план за тенис комплекс на мястото на стадион "Юнак"

Държавата с план за тенис комплекс на мястото на стадион "Юнак"

/КРОСС/Спортното министерство има план за запуснатия от години стадион "Юнак" в центъра на София и той е за строителството на нов тенис комплекс. Проектът за израждането на комплекса, "съобразен с най-актуалните световни тенденции", е готов, обяви спортният министър Красен Кралев на втората годишна конференция "Инвестиции, строителство и управление на спортни съоръжения", организирана от "Градът медиа груп", пише "Капитал".

Три нови намерения

Теренът на стадион "Юнак" попада в активите на държавното дружество "Национална спортна база" ЕАД, чийто принципал е спортното министерство и там от години не се случва нищо. Преди повече от 10 години беше разчистен, а плановете за бъдещето му се меняха. В предпочитания проект за осъвременяване на Борисовата градина от Столичната община теренът е предвиден за летен театър.

Според проекта на министерството тенис центърът ще бъде на три нива, с четири покрити и четири открити тенис корта, като основното съоръжение ще е с подвижен покрив, който се прибира за пет минути. Капацитетът му е за 4000 седящи места, 1400 от които във ВИП зоната.

Засега не е ясно каква ще е стойността на инвестицията и кога би могло да започне строителството. "Всички тези проекти ще бъдат реализирани от ММС чрез публично-частно партньорство", заяви Кралев.

Министерството има планове за мащабна реконструкция на софийската конна база "Хан Аспарух", както и за изграждането на спортен подготвителен център в Пампорово. Там НСБ разполага с малък хотел, за който няколко ръководства не намериха решение. Идеята е обектът на 1400 м надморска височина да допълни базата в "Белмекен" на 1800 м като междинно звено при подготовката и аклиматизацията на спортисти. "Над 70 млн. лв. са осигурени за инвестиции в големи инфраструктурни проекти през 2014 и 2015 г.", добави той. "В общините има около 70 милиона лева за развитие на спорта, още толкова има и министерството ни като бюджет. Пътят е един - тясно сътрудничество между държавната и местната власт", обобщи той.

За смисъла от стадионите по селата

Кралев разкритикува като нерационално изразходването на средствата по програмата за селски райони, по която масово се строят стадиони по селата. "Направиха се съоръжения в Белоградчик, Ново село, Ружинци, Дреновец, Павликени, Земен... Но с някои малки изключения аз лично се съмнявам от необходимостта им точно в тези населени места", категоричен бе Кралев. Министърът даде за пример села с по 300-400 души, които по думите му имат по-хубави терени от футболните отбори в "А" група.

"Спортно съоръжение като "Цар Самуил" в Петрич е развалина, а сградният фонд е превърнат в болница за рехабилитация. Навремето заради уникалния климат в Петрич там се подготвяха националните ни отбори, а сега се налага да плащат за лагери в Гърция и Турция", допълни той.

В същото време министърът обяви за приоритетно осъвременяването на трасето за биатлон в Боровец. "Там точно по програмата за развитие на селските райони би могло да се изгради трасе за биатлон, от което федерацията има нужда. Вече направихме постъпки в тази насока и вярвам, че такова ще бъде направено", допълни министърът.

Той обяви, че ще настоява в новия Закон за спорта да се даде възможност спортните съоръжения да се отдават за срок, по-голям от 30 години, което да разшири възможностите за управлението на обектите и да ги направи по-атрактивни за инвестиции от страна на частния сектор.

Кралев обяви, че България не може непрекъснато да приема домакинства, за да се уплътнява заетостта на залите, въпреки че ще се търси увеличение на бюджета в това перо. Но според него някои кметове вече са осъзнали как да използват спортните домакинства за генериране на приходи. При вложени 1 млн. лв. от община Пловдив за провеждането на световно първенство по гребане за мъже и жени до 23 години градът е спечелил над 10 млн. лв.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.