• 19 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 16°C

Най-накрая! Има договорка по основните теми за Брекзит

Най-накрая! Има договорка по основните теми за Брекзит

/КРОСС/ Преговорите за Брекзит могат да преминат към следващата си фаза, обсъждането на търговските отношения между Европейския съюз и Великобритания. Това обявиха от Европейската комисия след поредната серия разговори тази сутрин между председателя ѝ Жан-Клод Юнкер и британският министър-председател Тереза Мей.

Това на практика означава, че двете страни най-накрая са постигнали споразумение по основните теми, които трябваше да бъдат обсъдени и без които от Брюксел бяха категорични, че ако не бъдат договорени, няма да се премине към следваща фаза на разговори. А това са сумата, която Великобритания трябва да плати за „развода", границата между Ирландия и Северна Ирландия и правата на европейските граждани в Обединеното кралство.

„Европейската комисия днес препоръча на Европейския съвет да направи заключение, че е постигнат достатъчен прогрес в първата фаза от преговорите по Член 50 с Обединеното кралство", гласи изявлението на Европейската комисия.

Засега още не се споменават основните параметри по постигнатите споразумения.

"Искам да благодаря на премиера за нейната решителност. Вярвам, че направихме нужния пробив. Винаги ще съжалявам за това развитие на нещата, но е време да започнем да гледаме към бъдещето, бъдеще, в което Обединеното кралство ще остане близък приятел и съюзник", заяви Жан-Клод Юнкер след извънредната среща рано тази сутрин.

„Общият доклад не е финалното споразумение за Брекзит. То трябва да бъде изготвено от преговарящите екипи, на базата на това, което се разбрахме вчера и днес (четвъртък и петък) и след това да бъде одобрено от Европейския съвет и ратифицирано от парламентите на Великобритания и Европа. За нас е много важно да продължим да работим в близко сътрудничество по въпросите на търговията, науката, сигурността и други", подчерта председателят на Еврокомисията.

От своя страна Тереза Мей заяви, че Обединеното кралство и ЕС са постигнали сделка за Брекзит, която ще гарантира правата на повече от 3 милиона европейски граждани, живеещи във Великобритания, „според законите, осветени в британските закони и с върховенството на британските съдилища". Освен това, тя оясни, че сделката включва, „добро за британския данъкоплатец" финансово споразумение и ще гарантира, че няма да има „твърда граница" между Северна Ирландия и Ирландия, запазвайки „конституционния и икономическия интегритет на Обединеното кралство".

Премиерът изрази увереност, че споразумението между Лондон и Брюксел ще даде сигурност на бизнеса.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.