• 24 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.2757
  •  CHF / BGN 2.0011
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 20°C

Защо Кранево не може да стане Сен Тропе

Защо Кранево не може да стане Сен Тропе

/КРОСС/Дотук обаче с предимствата - макар и живописно Кранево няма никакъв шанс да стане нашенското Сен Тропе. Точно обратното. Скоро тук няма да спре скъпа яхта не защото няма пристанище, а защото богатите туристи едва ли ще тръгнат из потъналите в огромни бурени и тръни улици. Доколкото има асфалт по тях, е остатък от соца и когато слънцето пече, те потъват в прах, а щом завали, се покриват с огромни локви. Според отчетите на кметството обаче през последните 2 години само за озеленяване на курорта са отишли 176 560 лв.! На друго място с тези пари ще направят версайски градини. В Кранево обаче няма и помен от градинки и цветни алеи - вместо тях бурени,храсти и треволяци са избуяли по общинските терени, а в тях пълзят на воля змии и гущери. Интересно обаче в чий джоб са потънали хилядарките за озеленяване, питат се в селото. Вместо заможни туристи в Кранево отсядат най-вече семейства, пестили цяла година, за да заведат домочадието на море. И какво заварват тези хора? Тротоарите, доколко ги има тук, са плътно окупирани от разнебитени сергии, грозни магазини и шумни заведения. Въпреки това в кметството пищят, че парите не достигат, въпреки че за целия този алъш-вериш се плащат наеми и такси. Явно обаче те не отиват в кметската каса, а потъват в частни джобове.

„За да стигнеш пеш до плажа, трябва да си слаломист с изключителни умения - казват препа-тили туристи, - защото трябва да се промъкваш между масите на заведенията и да прескачаш продавачките и сервитьорките.
В това състояние в Кранево ще има да чакат туристи, ама друг път". Сред развлеченията, които се предлагат тук, са и така наречените рикши. През изминалото лято рикша, управлявана от дете, се блъснала в паркирана кола. Собственикът на рикшата обаче вдигнал нечуван скандал на притежателите на колата. Направо им заявил да си гледат работата, защото той си плащал на кмета и ако имат въпроси, да ги отправят към него. Впрочем Кранево от 10 години си има един и същ несменяем кмет - социалистът Румен Николов. За него в курортното село казват, че е ангажиран най-вече да осигури луксозния бит на многобройната си безработна фамилия, вместо да работи за селото. Отлично запознати, на които им е писнало от тукашната корупция, обясняват, че дребни и по-големи далавери съсипват курорта, вместо да го направят конкурентен поне на съседната Албена. В петчленното семейство на кмета никой освен него не работел, но харчели подобаващо, дори си напазарували и две коли в рамките на няколко месеца.

Кметът освен това бил голям любител на другарските и семейни сбирки и почерпки в местния ресторант „Централ". Дори и да го почерпят, както става най-често, забелязали в заведението, че той редовно искал и фактури. Така фактура след фактура от почерпките, парите за представителни нужди на кметството вече надскочили 3000 лева, въпреки че официално са отпуснати едва 300 лева. Дребен, но много показателен факт, отбелязват източниците ни и се питат в тая държава няма ли финансов контрол.

Върхът на сладоледа обаче бил, че кухнята на заведението разписала на кметството и фактура за... изготвен кофраж, транспорт и дялан камък за „Старата чешма" в Кранево за 1250 лв.! Същата кухня по фактура се оказала и организатор на някакъв си концерт и транспорт за гостите за 1280 лв.! Къде се е чуло и видяло такова нахалство, коментират в селото, където е трудно подобни тарикатлъци да останат в тайна. Кметът Николов иначе се изкарва голям борец за попълване на бюджета.Това лято дори обявил, че лично ще брои кърпите по терасите на хотелите за да пресече укриването на доходи от туристическата такса. Разбира се, преброяването на кърпите по хотелските балкони така и не се е състояло. Просто Румен Николов хвърлил малко прах в очите, че е загрижен за финансите на Кранево.

В същото време обаче отчел, че за изграждането на пазари са отишли 10 000 лв. Къде са тези пазари, чудят се хората, такива пазари просто няма! Както няма и спортен клуб, въпреки че за него според отчетите са дадени 12 000 лв. Интересна е и графата за „културните" разходи, по която за последните две години са отчетени 22 000 лв. Никой в Кранево обаче не си спомня да е имало някакво „културно" събитие. Затова пък през пролетта е разрушена сградата на старото кметство, а материалите били разделени по братски от две частни фирми - едната взела желязото, а другата алуминиевите профили. Нито стотинка обаче не влязла в касата на селото. По същия безумен начин били бракувани и металните кофи за смет в Кранево, а също и метален мост. Те били прибрани като скрап от фирма от Балчик, а парите и в този случай подминали селския бюджет.

Иначе кметът Румен Николов не спира да обяснява, че курортът има нужда от богати хора, които да харчат тук пари. Само че как да стане това, след като година и половина след потопа през юни 2014 г. Кранево продължава да бедства. Селото дори е напът да изгуби 764 000 лв., отпуснати от фонда за бедствия и аварии. Причината е безхаберието на селската управа. Парите са отпуснати още през април, а едва в края на септември съвсем предизборно кметството решило да избере чрез конкурс фирмата, която да изчисти речните корита и да ремонтира мостовете. Затова пък туристите цяло лято са се „наслаждавали" и не се знае до кога ще продължат да се „радват" на невиждана атракция - пешеходният мост над река Краневска „виси", запокитен на единия бряг от придошлите води при потопа отпреди година и половина. Сега двете части на селото са откъснати една от друга, а хората от западния бряг на реката обикалят повече от километър, за да се придвижат до центъра.

Придошлата река освен че е разбила моста, е изкъртила и тръбите на канализацията. Затова мръсните води вместо в пречиствателната станция, се изливат директно в реката и оттам - в морето. Вонята, оплакват се местните, е нетърпима. Кой турист би изтърпял тази мизерия, питат се в Кранево. Тази неделя ще има избори. Почти е сигурно, че вечният кмет на Кранево отново ще иска да спечели - за нови 4 години. Хубаво е, преди да пуснат бюлетината за него, местните да се замислят - какво е направил този човек за града им и защо курортът от година на година бата-лясва. Кранево е чудесно място и ако не Сен Тропе, спокойно би могъл да е поне като Созопол, Лозенец, Несебър - курорти, в които местното население си живее доста добре от туризъм. Е, и в Кранево има такива - родата на кмета и още 2-3 приближени фамилии...

Мая Стефанова, в.Уикенд

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.