• 20 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 21°C

Екстрадираме гражданка на Казахстан, за да бъде съдена за измама

Екстрадираме гражданка на Казахстан, за да бъде съдена за измама

/КРОСС/ Състав на Варненския апелативен съд потвърди изцяло решение на Окръжния съд във Варна, с което се допуска екстрадицията на казахстанската гражданка Тамилла Кратт, за да бъде съдена в родината си за мошеничество. 42-годишната жена е била обявена за международно издирване през юли тази година от съдия-следовател при Районния съд на гр.Алмати, Република Казахстан.

След като е била установена във Варна, в началото на август Варненският окръжен съд е определил първоначална мярка за неотклонение „Домашен арест". Седмица по-късно Варненският апелативен съд е отменил това определение и й е наложил временна мярка за неотклонение „Задържане под стража" за срок от 40 дни. През този период е постъпило искане с официална молба до министъра на правосъдието за екстрадиция на казахстанската гражданка.

Срещу нея и съпруга й е било образувано наказателно производство за криминални престъпления, извършени в периода 2007 - 2009 г. в гр.Алмати. Двамата нееднократно и в големи размери са заграбили чуждо имущество чрез измама и злоупотреба с доверие, с предварително договаряне на група лица. Кратт е получавала пари от други граждани, обещавайки им да купи и достави коли от САЩ до Казахстан. Впоследствие не изпълнила задълженията си, а по измамен начин и чрез злоупотреба с доверие взела парите. Общата стойност на нанесените щети е в размер на 30 223 830 казахстански тенге (около 157 000 лв.). Законът в Казахстан определя това престъпно деяние като мошеничество, а то е наказуемо и по българския Наказателен кодекс.Съпругът на Кратт бил задържан.

Основанията както на първата, така и на втората съдебна инстанция да допусне екстрадицията на Кратт са, че тя не се ползва с имунитет и не е осъдена от извънреден съд. Касае се за криминални деяния, за които не се предвижда смъртно наказание, като те не са амнистирани, нито погасени по давност, съгласно Казахстанското законодателство. Съдът приема, че не е изтекла предвидената в закона давност и по българското законодателство. Тъй като става дума за криминално деяние, няма основания да се приеме, че екстрадицията има за цел преследване или наказване на Кратт на основание раса, религия, гражданство, етническа принадлежност или политически убеждения. Липсват данни, от които да може да се предположи, че тя ще бъде подложена на насилие, изтезание или на жестоко или унизително наказание. Гарантирани са и правата й, свързани с наказателното производство и изпълнение на наказанието, ако бъде наложено такова.

Решението на Варненския апелативен съд е окончателно.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.