• 29 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 11°C

63 на сто от българите живеят на кредит

63 на сто от българите живеят на кредит

/КРОСС/ 63% от българите живеят назаем и имат потребителски кредити. Хората у нас теглят кредити най-често за да покрият разходите по ремонт на дома си и за обзавеждане, показват данните от проучване на финансовия портал „Моите пари".

17 на сто пък са имали нужда от финансова помощ, за да покриват ежедневните си разходи. 11 % ползват средствата за покупка на недвижим имот и 10% - за покупка на автомобил.

Почти 1/5 от кредитите са над 24 хил. лева това е и най-често вземаният заем. В случаите, когато се тегли втори кредит, той обикновено е по-малък, предимно около 3000 лв. Една трета от хората с дългове към трезорите връщат месечно между 150 и 200 лв. Тези, които на месец плащат между 50 и 100 лв. или между 250 и 300 лв. са по равно - по 19%.

Според проучването 58 на сто от анкетираните са лоялни клиенти и нямат забавяния по плащанията на своите кредити. Общо 39 % от анкетираните имат кредит с ГПР между 10 и 15 на сто, отчитат анализаторите. Все още обаче има хора - около 5 на сто, които не знаят какви са реалните разходи по кредита им. Повече от половината кредитополучатели ползват като обезпечение превода на работна заплата 27 % теглят заем без превод на работна заплата и без поръчител, показва още анкетата.

Нова мода в получаването на кредити е възможността потребителите да обединят всички свои заеми в един. Почти 40 на сто от включилите се в проучването искат да съберат в една сметка всичките си дългове. Освен това е отчетен ръст на интереса към застрахователни продукти при ползването на потребителски кредити. 67 на сто са потребителите са си направили застраховка „Живот", 49 на сто - застраховка „Злополука" и 39 на сто - застраховка „Безработица". Същевременно 24% от хората, включили се в проучването, използват интернет банкиране, а 19% - дебитна карта, пише в."Монитор".

Половината от потребителите на кредити подчертават, че не биха взели повторно за потребителски заем, докато една трета отново ще кандидатстват за помощ от банка.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.