• 20 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 20°C

Споразумението на БДЖ с кредиторите се отлага

Споразумението на БДЖ с кредиторите се отлага

София /КРОСС/ Поредният кръг преговори между БДЖ и кредиторите по втория му облигационен заем завърши без резултат, научи "Капитал Daily". На срещата, проведена във вторник в Министерския съвет в присъствието и на вицепремиера Даниела Бобева, не е постигнато решение да се преструктурират задълженията на държавния холдинг. "Отсъстваха някои от кредиторите. Следващата среща е насрочена за идния понеделник. Дотогава облигационерите трябва да отговорят на последните предложения от страна на българското дружество", съобщи министърът на транспорта Данаил Папазов. Според източници на вестника позициите на двете страни все още не са много близки.

Дупка за 76 млн. лв.

Вторият облигационен заем беше взет през 2007 г. с основна цел погасяване на стари задължения. От четири години държавният превозвач изпитва сериозни затруднения с плащанията по него, като просрочията вече са 76 млн. лв. Затова и започнаха преговори за предоговаряне на заема. През май обаче кредиторите дадоха сигнал, че може да предприемат крайни мерки, за да си съберат дължимото, включително разпродажба на заложени активи - 25 дизелови мотриси и 3542 товарни вагона, в комбинация с искане за предсрочно погасяване на цялата сума. Окончателното решение за стартиране на тези стъпки обаче още не е взето - продажбата на активи най-вероятно ще се проточи дълго във времето и е с неясен успех, а и все още не са изчерпани всички възможности за предоговорка.

Кой какво желае

Последното публично обявено предложение от страна на превозвача предвиждаше отписване на 30% от главницата по заема, която към момента е 85-86 млн. евро, като всичко ще бъде изплатено до 2020 г. Офертата обаче не беше много атрактивна за кредиторите, тъй като според изначалните условия на заема те трябваше да си получат всичко през 2017 г., и то в пълния му размер.
Транспортният министър обаче отказа да посочи какви са последните идеи за разсрочване на дълга, с аргумента за конфиденциалност, но допълни, че насрещната страна също има предложения. Тоест размяната на оферти ще продължи, като предстоящата смяна в изпълнителната власт може да доведе до допълнително проточване на целия процес.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

ДОБРО УТРО БЪЛГАРИЯ

Добро утро, България! Добро утро, г-н Борисов! !בוקר טוב, בולגריה !בוקר טוב, מר בוריסוב https://www.youtube.com/watch?v=EKQrBURDtQE

23.07.2014 00:52:43

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.