• 19 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8359
  •  GBP / BGN 2.2843
  •  CHF / BGN 2.0205
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 13°C

Еврокомисар Корина Крецу – сексагент на Секуритате

Еврокомисар Корина Крецу – сексагент на Секуритате

/КРОСС/ Еврокомисарят по регионалната политика от Румъния Корина Крецу e била агент на румънската тайна служба „Секуритате" още при Николае Чаушеску, обяви Corriere della Sera в кореспонденция от Брюксел. 

Влиятелният всекидневник се позова на шефа на външното разузнаване по времето на комунистическия диктатор - ген. Йон Пачепа, който нарича 47-годишната министърка на Жан-Клод Юнкер „лястовича опашка" и „врабка" (така в Секуритате наричали сексапилните офицерки, нарочно подбрани, за да „вдетиняват" чуждестранни лидери и да научават тайните им. Но ако се вярва на италианския всекидневник, русата Корина продължила да работи за Секуритате и след падането на Чаушеску от власт през 1989 година.

Малко след това тя била засипала с прочувствени писма и със свои снимки по бански край басейн от някогашния американски държавен секретар Колин Пауъл. Независимо че тогава бил женен от почти 50 години, бившият висш военен започнал да контактува с румънката и сега определял тази връзка като „нещо много лично".

Междувременно Корина Крецу не стояла със скръстени ръце и започнала да гради стабилна политическа кариера. Стартирала я като секретарка и говорител на първия президент на демократична Румъния и наследник на Чаушеску - Йон Илиеску, с когото отношенията й изглежда не били само служебни.

За кореспондента на Corriere della Sera в Брюксел Луиджи Офеду случаят „Корина Крецу" не е единственият, който вещае полемики и скандали в Европейската комисия на Жан-Клод Юнкер - по простата причина, че много от неговите министри били с опасни връзки, които можело всеки момент да компрометират работата им.

Така например правосъдната комисарка от Чехия Вера Юрова била много приближена на партийния си шеф Андрей Бабиш, нарочен за агент на специалните служби на бившия съветски блок.

 

Британският комисар на финансите, услугите и пазара Джонатан Хил бил явен лобист на Лондонското сити и виден евроскептик, а енергийният комисар от Испания Мигел Ариас Канете бил в конфликт на интереси, тъй като бил в борда на директорите на няколко мощни петролни компании.

По-нататък в скандалния списък на миланския всекидневник са унгарският комисар Тибор Наврачич, който бил с определено недемократични убеждения, свързаният здраво с планетарен хазартен колос малтиец Кармену Вела и др.

Любовните отношения на бившия държавен секретар на САЩ Колин Пауъл с настоящия еврокомисар Крецу излязоха наяве през август м. г., когато бе хакнат имейлът на американския политик. Пауъл признава, че наистина е имал електронна кореспонденция с Корина Крецу, но отрича каквато и да било интимна връзка. „С времето те (писмата) станаха много лични, но не доведоха до роман", обяснява бившият генерал. „Обичам те твърде силно, от твърде много години, ти си голямата любов на живота ми. Никога не съм мислела, че на 43 години ще плача за мъж като момиченце", пише Крецу през 2010 година.

 

Румен Михайлов, кореспондент на „Монитор", Италия

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Курванлък напред....

15.09.2014 13:05:23

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.