• 16 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.3227
  •  CHF / BGN 2.0514
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 13°C

„Капитал”: AmCham оттегли от КРИБ частичното право да я представлява

„Капитал”: AmCham оттегли от КРИБ частичното право да я представлява

/КРОСС/ Американската търговска камара в България оттегли от Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България частично делегираното право да я представлява в тристранните преговори между правителството, бизнеса и синдикатите. Това се разбира от писмо до КРИБ, разпространено и до членовете на AmCham. В писмото не е изтъкната конкретна причина за решението на борда на директорите на камарата, съобщава „Капитал".

Причината за отмяната на решението е, че досега КРИБ не са съгласували никакви позиции с нас, така че това частично делегиране на представителство не беше изпълнено със съдържание", коментира пред изданието изпълнителният директор на Американската търговска камара Валентин Георгиев. Той не посочва конкретно кои позиции са разделили двете работодателски организации.

По информация на компании - членове на камарата, напоследък между двете организации е имало два сблъсъка на гледни точки.

Първият е около т. нар. пътна карта за енергетиката, подготвена от КРИБ, БСК, АИКБ и БТПП, в която се предлагаха мерки като национализация на електроцентрали. Работодателските организации поискаха да се обсъди дали държавата да намери инвеститор, който да изкупи акциите на двете дружества. Освен това КРИБ и останалите три организации внесоха и сигнал в прокуратурата как са подписани дългосрочните договори на американските централи. Двете действия пряко засягат американските централи „AES България" и „КонтурГлобал Марица-изток 3", които са и едни от най-големите американски компании, инвестирали в България. В резултат те напуснаха КРИБ.

Според членове на AmCham другата причина камарата да оттегли от КРИБ правото да изразява позицията й е колебливата позиция на конфедерацията по проектозакона на здравния министър срещу вредните храни. Повечето организации изразиха публично своите позиции в защита на членовете си, изключение от което направи КРИБ. Така AmCham излезе с пространна обща декларация в защита на своите членове с германската, швейцарската и гръцката търговска камара. Eдва след това изпълнителният директор на КРИБ Евгений Иванов изпрати кратко писмо до вицепремиера Ивайло Калфин, в което се казва, че конфедерацията се обявява против решаването на икономически въпроси чрез увеличаване на данъчното бреме за бизнеса.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.