• 20 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 20°C

Крим остана без ток, далекопроводите са взривени

Крим остана без ток, далекопроводите са взривени

/КРОСС/ Около 1,9 милиона души в Крим останаха без ток след като електроподаването от Украйна към полуострова беше спряно, съобщава РИА „Новости".

Украинските власти съобщиха, че неизвестни лица са взривили двата останали далекопровода в Херсонска област, по които се подаваше електричество към анексирания от Русия полуостров. В петък неизвестни взривиха две от четирите опори на далекопроводите, а снощи са взривени и самите стълбове. На мястото на произшествието са изпратени специални части, след като бойци на украинската националистическа организация „Десен сектор" и активисти на кримските татари са нападнали аварийните екипи, опитващи се да ремонтират далекопроводите.

Неизвестни лица в украинската Херсонска област взривиха двата останали електрически далекопровода, по които се подаваше електричество към Крим, съобщи ръководителят на подразделението за борба с наркотиците на украинското вътрешно министерство Илия Кива, цитиран от ТАСС. „Опорите бяха взривени току-що ", написа Кива във Фейсбук.

Крим може да осигури най-много 50% от необходимата електроенергия от собствени източници, заяви пред медиите първият вицепремиер на правителството на Крим Михаил Шеремет, цитиран от ТАСС.

Шеремет е начело на щаба по ликвидацията на извънредното положение, което беше въведено поради спирането на подаването на електроенергия от територията на Украйна. „Потребностите ни днес са от 1200 мегавата. Към момента, с всички източници на захранване, имаме около 600 мегавата. Това е при най-благоприятни условия", подчерта той.

По-рано Шеремет обяви, че Крим е преминал на автономен режим. Новата руска република има около 300 мегавата собствени източници и дизелови генератори на обектите от социална значимост. Още около 300 мегавата може да бъдат получени от вятърна и слънчева енергия сутринта, добави вицепремиерът.
Всички болници в Крим са преминали на захранване от дизеловите си генератори. По данни на министерството на извънредните ситуации ситуацията е стабилна и под контрол и няма паника сред населението. Спирането на тока се случи към 20.22 ч. по Гринуич вчера. Към 23.15 ч. по Гринуич беше възстановено електроподаването в някои райони на Симферопол. Лимитът на подаваната енергия е 65 мегавата.

Летището в Симферопол не е спряло работа. Поради недостига на електроенергия се планира режим на тока.
В петък неизвестни лица взривиха две от четирите опори на електрическите далекопроводи, по които се доставяше електроенергия в Крим. Мястото на произшествието беше поставено под охраната на активисти на кримските татари и бойци на забранената в Русия организация „Десен сектор", които пречеха на екипите. В отговор към мястото на произшествието бяха изпратени специални части. При сблъсъците няколко активисти получили контузии, а един полковник от милицията беше ранен с нож в гърба при опит да му бъде отнето оръжието, съобщи Илия Кива.

След предишното взривяване на електрическите далекопроводи в петък вечерта Министерството на енергетиката на полуострова предупреди жителите на региона за възможни ограничения на електроподаването. Експертите призоваха жителите на Крим да заредят акумулаторите си, да се запасят с вода и да не включват ненужни електроуреди в часовете на най-голямо натоварване сутрин и вечер.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Не е чудно следващата цел на терористите да са газопроводите.

23.11.2015 20:22:04

Анонимен

Въпреки всичко терористите постигнаха своето, не може да им се отрече.

23.11.2015 01:17:20

Анонимен

Явно трябва да се смаже главата на терора която е зад океана!

22.11.2015 10:45:01

Анонимен

НОМЕРАТА НА КИТАЙКАТА 2

22.11.2015 10:02:01

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.