• 19 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.7957
  •  GBP / BGN 2.2869
  •  CHF / BGN 2.0310
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 6°C

Искаме светът да чуе обикновените хора, които потвърждават, че в Крим има „мир и покой”

Искаме светът да чуе обикновените хора, които потвърждават, че в Крим има „мир и покой”

/КРОСС/ На 18 март 2014 година Автономната република Крим и Севастопол са приети в състава на Руската федерация. След проведения референдум 96% от местните жители посочват, че желаят присъединяването към Руската федерация. Фактическият документ, с който Република Крим влиза в състава на Русия е подписан в Кремъл от президента на РФ Владимир Путин, председателя на Държавния съвет на Република Крим Владимир Константинов, премиера на републиката Сергей Аксьонов и кмета на Севастопол Алексей Чалий. "От деня на приемането в Руската федерация на Република Крим, в състава на Руската федерация се образуват нови субекти - Република Крим и град с федерално значение - Севастопол", се казва в договора, който се прилага от датата на подписването му и влиза в сила от деня на ратификацията му. Държавни езици в Република Крим са руски, украински и кримско-татарски. Пределите на територията на Република Крим и на територията на града с федерално значение Севастопол се определят от границите на Крим, респективно - Севастопол, съществували в деня на приемането на Крим в Руската федерация. 

По повод годишнината от подписването на договора между Русия и Република Крим, Агенция „КРОСС" разговаря с посланика на федерацията у нас Анатолий Макаров.


- Г-н Макаров, Киев продължава да настоява Крим да бъде върнат на Украйна, като тази позиция подкрепят много европейски и български политици. Какво е Вашето мнение по този въпрос?
- Най-напред позволете ми да ви коригирам, малко перефразирайки думите на нашия министър на външните работи Сергей Лавров: „Крим не е въпрос, това е част от територията на Руската Федерация".
Нека да погледнем на исторически факти и да се опитаме непревзето да разберем създалата се ситуация. Всеки руски, както и украински ученик знае, че Кримският полуостров е неизменна част от нашата страна от края на XVIII век. Крим остава руски и в царския период, и след като на власт идват болшевиките през 1917 година.
Едва през 1954 година се появява доста спорно решение, относно предаване на Крим на Украинската ССР. Да напомня, че то беше взето без зачитане на обективни културно-езикови и етно-национални реалии и, най-важното, в нарушаване на действащите по това време конституционни норми. Има мнение, че Никита Хрушчов, украинец по народност, уж искал да прекрои картата на съюзните републики, за да прикрие вината за организиране на масовите репресии в Украйна през 30-те години. Не съм поддръжник на такива теории, както се казва, историята не търпи условното наклонение. Така е станало, и това е факт.
През съветските години проблемът на Крим не съществува изобщо - какво могат да делят по между си частите от една и съща държава? След като СССР се разпада, когато едномоментно милиони руснаци бяха разделени от границите на нови страни, ситуацията се промени драстично. Разбирате ли, в продължение на столетия Крим е бил процъфтяващ регион, уникално преплитане на култури и традиции на съвсем различни народи, в който всеки си говореше своя език. Ясно е, че стремежът на самостоятелната, т.е. независима, украинска държава, да постави всички под един знаменател, да насади изкуствено украинската култура там, където никога не я е имало, беше нееднозначно посрещан от населението на рускоговорещия полуостров.
Поредният удар за кримчаните нанесе срещудържавен преврат в Киев през 2014 година, когато на власт дойдоха истински бандити-националисти. В Украйна проехтя цяла вълна от убийства, масови кланета, отвличания на хора, нападения срещу журналисти и правозащитници, а руският език беше обявен извън закона.
В тези условия преди три години жителите на полуострова чрез директно волеизявление, в пълно съответствие с духа и буквата на член 1 на Устава на ООН за правото на народите на самоопределение, провъзгласиха своята независимост и взеха решение за влизане в състава на Русия. Хода на референдума, на който повече от 96 на сто от населението ясно и еднозначно дадоха да се разбере, че искат да живеят тъкмо в нашата държава, наблюдаваха към сто и петдесет международни наблюдатели, отразяваха го журналисти от най-различни страни. Всичко мина честно, без каквато и да е намеса отвън, в рамките на установени правови процедури. Крим се е върна на родното пристанище.

- Смятате ли, че Доналд Тръмп ще изпълни предизборното си обещание да признае Крим за руски?
- Доналд Тръмп казваше само за това, че ако спечели изборите ще бъде готов да разгледа въпроса за признаване на Крим за руската територия, а това все пак са различни неща. Какво ще прави президентът на САЩ е изключително в неговия прерогатив и аз не бих искал да коментирам политиката на чуждестранни държавни дейци по каквито и да е въпроси. В същото време ние, разбира се, разчитаме, че новата американска администрация ще се придържа към конструктивна и реалистична линия спрямо нашата страна.
Към днешната дата очевидна реалност е, че Крим е руски. Вижте, например, карта на света в една много популярна американска интернет-търсачка и погледнете къде е проведена държавната граница между нас и съседната Украйна. Република Крим и Севастопол са органични части на Руската Федерация.
Смятам, че скоро и политическите лидери на чужди страни ще намерят в себе си сили да отхвърлят омръзналите вече на всички двойни стандарти и ще успеят окончателно да приемат легитимността на решението на кримския народ за присъединяване към Русия, което и без това много добре осъзнават. Според мен, това би било твърде логична и навременна стъпка.

- Бихте ли станал посланик в Украйна, ако Ви предложат? Какви действия бихте предприели за подобряване на взаимоотношенията между двете държави?
- Както вероятно Ви е известно, решението за назначаване на посланик в чуждестранна държава взима президентът на Руската Федерация. Ето защо за мен като човек, който през целия си живот работи на държавната служба, изпълняването на всеки един Указ на Президента не е въпрос на желание, а ръководство за действие. Още повече, че назначаването на толкова труден и отговорен участък би било преди всичко знак на високо доверие от страна на президента.
Що се отнася до подобряване на отношенията между Русия и Украина, аз напълно споделям убедеността на президент Владимир Путин, че рано или късно те ще се върнат към нормалния ред. Светът има доста примери, когато повърхностен, наносен слой, на вътрешната политика на една или друга държава оказва негативен ефект върху отношенията й с нейните съседи. Обаче историческата, културната, православната общност на двата славянски народи - руснаци и украинци - едва ли може да бъде задраскана с националистически лозунги и побесняла пропаганда, инспирирана отвън. Както и мнозина руснаци, искрено съчувствам на украинците, станали заложници на амбициите на маргинали, които незаконно дойдоха на власт, а също така и на опасните игри не техните евроатлантически спонсори.

- Малко след присъединяването на Крим към Русия, българската диаспора на полуострова получи културна автономия. В какво се изразява тя? Как се развива дейността й? Какво предстои да се случи?
- Крим, в същност, е отражение на многонационална Русия, затова приоритетно внимание там винаги се е отделяло за укрепване на мира и съгласието между етносите, живеещи на полуострова. Според последното преброяване, апропо, те са повече от 170.
Учредяването на такива обединения, като национално-културна автономия, отдавна стана добра традиция в Русия и много правилно е, че българската диаспора в Крим се възползва от тази възможност. Сега тя не само активно участва в обществения живот на региона, но също така се занимава с работа по запазване на културната си идентичност, езика, връзките с историческата си Родина. Едно от забележителни мероприятия в това отношение е международният фестивал „Български срещи", който обединява творчески колективи и изпълнители, учени, обществени дейци от България и Русия.
Не по-малко е важен и приносът на българите за преодоляване на информационната блокада на Крим. Колкото и да разказваме за реална ситуация в региона, съгласете се, специално доверие печелят тъкмо думите на вашите сънародници. Ето, примерно, председателят на българската автономия в Крим Иван Абажер, който невъднъж е заявявал, че за своя задача вижда „изкореняване на информационната лъжа". Ние високо оценяваме такова намерение. Искаме светът да чува гласове на обикновени хора - а те потвърждават, че в Крим има „мир и покой", а правата на гражданите независимо от тяхната националност и вяра изцяло се спазват.
Не мога да не отбележа и дейността на вашата диаспора в Крим по укрепване на руско-българските отношения. Например, в навечерието на президентските избори в страната, кримските българи изпратиха официално обръщане към бъдещия държавен глава на България, с молба да съдейства за развиване на българските сдружения зад граница, да не ги лишава от правото на контакти със своята страна и да подобрява взаимодействието с Русия. Надявам се, че този апел ще бъде чут.

- Ще има ли събития, които ще се проведат под Вашия патронаж по случай присъединяването?
- 18 март е безусловно една от най-важните дати в съвременната история на Русия. На този ден ще бъде посветен голям брой мероприятия - от празнични шествия и концерти до творчески срещи и изложби. В самия Крим, например, вече е стартирал фестивалът „Кримската пролет", в който вземат участие прочути артисти от кинота и театъра, лауреати на международни музикални конкурси.
В България този ден обикновено също не минава незабелязан. Миналата година под егидата на организацията на кримските българи в София се състоя много позитивно и душевно събитие - презентация на Република Крим, нейният инвестиционен, туристически и културен потенциал. Най-важното е, че такова мероприятие предизвика наистина жив и позитивен интерес на местната публика. Доколкото разбирам, това е най-хубавият показател за това, че нормалните хора не се поддават на пропагандни речи и са готови с очите си да видят позитивните промени в региона след присъединяването му към Русия.
Ние винаги поддържаме тесен контакт с нашите партньори в това, що се отнася до популяризацията на Република Крим в България. Разчитам, че и тази година ние ще съумеем да зарадваме българските граждани с тематическо мероприятие в тази сфера. А още по-добре - заповядайте сами при нас в Крим.

 

Анатолий Макаров е Извънреден и Пълномощен посланик на Руската Федерация в Република България от август 2016 година. Роден е през 1951 г. През 1977 г. завършва Московския държавен институт за международни отношения.
На дипломатическата служба е от 1977 г. Работи в Посолството в Кралство Нидерландия през 1977-1981 г. и в Постоянното представителство на Русия към ЕС в Брюксел, Кралство Белгия през 1994-1998 г.
През 2006-2011 г. е Посланик на Руската Федерация в Република Южна Африка.
През 2012-2016 г. е Директор на Департамента за работа със съотечественици зад граница на МВнР на Руската Федерация. Владее холандски и английски език. Женен е и има син.

 

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

На фестивале «Весна», посвященном третьей годовщине незаконной аннексии Крыма Россией, присутствовали не только свезённые автобусами школьники и активисты прокремлёвских движений, но и платная массовка. Объявления о наборе участников, как сообщает РБК, были размещены на специальных ресурсах в интернете, а откликнувшимся «патриотам» предлагалась скромная плата — 400 рублей на руки.

22.03.2017 12:32:50

Анонимен

Кремль, удерживая аннексированный Крым, избегает публичной дискуссии относительно перспектив социально-политической стабильности на полуострове. Оккупанты из последних сил пытаются создать видимость развития посредством тотальной пропаганды и силового подавления протестов. Громкие обещания "сытой жизни" уже не работают. Информационное пространство жестко контролируется. Обратная связь с населением сведена к минимуму.

22.03.2017 11:10:16

Анонимен

У меня есть ещё десятки примеров сознательного уничтожения Крыма. И крымчане уже не понимают, что происходит. Они верят путину, россии, но то, что они видят за окном, никак не соответствует той красивой телевизионной картинке, которой кормят народ. Мне просто нечего написать хорошего к третьей годовщине крымской весны".

22.03.2017 11:05:28

Анонимен

Три года назад россия позволила предателям Украины поставить галочку в бюллетенях, напечатанных в россии с заранее подготовленным результатом. Это первое и последнее, что россия позволила им сделать. А я помню, что Гитлер тоже любил "референдумы". Помню, чем это закончилось для него, для аннексированных им Судет и для Германии.

22.03.2017 11:02:32

Анонимен

Аннексия полуострова в корне изменила привычную жизнь крымчан и сломала многие судьбы. Участились грабежи, убийства, акты вандализма, начались исчезновения проукраинских активистов и судебные расправы с неугодными Кремлю людьми. Сегодня крымчане жалуются на ухудшение условий жизни, безработицу, рост цен, недоступность медицинского обслуживания. Сам же т.н. "референдум" прошёл в атмосфере фарса под дулами автоматов в прямом смысле этого слова.

22.03.2017 10:55:58

Анонимен

Что представляет собой современное российское общество? Почти 200 лет назад К. Аксаков дал характеристику России, российскому обществу: «Современное состояние России представляет внутренний разлад, прикрываемый бессовестной ложью…. При потере взаимной искренности и доверенности, всё обняла ложь, везде обман. Все лгут друг другу, видят это, продолжают лгать, и неизвестно до чего дойдут. Всеобщее развращение или ослабление нравственных начал в обществе дошло до огромных размеров… Исключений немного. Это сделалось уже не личным грехом, а общественным; здесь является безнравственность самого положения общественного, целого внутреннего устройства». Все эти нравственные пороки живы и здравствуют в российском обществе 21-го века.

22.03.2017 10:42:20

Анонимен

Россия проигрывала войны и не одну. Последние проигрыши это и развал СССР, читай Русской империи, и потеря Украины, которая из лона Кремля, из-за стратегической ошибки под названием "Крым", навсегда ушла на Запад, как некогда Польша.

22.03.2017 10:41:12

Анонимен

Пияната рашка Макаров да си спомни какво каза Медведев на хората при посещение в Крим: Дръжте се, пари няма! Фашистка Русия анексира територия и после я съсипва и я превръща във военен анклав на скапаната се.и армия.Толкоз!? На последния режисиран митинг в Крим ,на участниците са раздавани пари, а Путин и Медведев въобще не се появиха.Защо ли?

22.03.2017 10:22:20

Анонимен

Значи в Кърджали можем да проведем референдум и да се присъединим към Турция?

22.03.2017 10:13:04

Анонимен

Макаров трябваше да цитира шефа на Росхранснаб... че има сериозни проблеми с изхранването на Крим , а до коментиращите по долу Крим исторически е бил повече време турски , така че използвайте това като довод , факт е , че новия руски цар направи най голямата глупост , да настрои срещу себе си най големия и най близък народ , за това наистина се иска голяма доза недалновидност , да не кажа глупост .....ще мине още малко

22.03.2017 10:12:05

Антонина

Само който не е бил в Крим след присъединяването,може да си прави свободни съчинения като тези по-долу.Аз бях в Крим лятото и мога да ви кажа,че за никакъв глад и продоволствен проблем не може и дума да става. Хората там са щастливи и горди от принадлежността си към Русия. Но не може да зе каже същото за българските турци по време на "голямата екскурзия".При тях ентусиазмът от тяхното "присъединяване" много бързо беше охладен от отношението на местните към тях. По-старите "екскурзианти"помнят. Дума за сравнение между Крим и Кърджали изобщо не може дс става. Просто статутът е абсолютно различен.

20.03.2017 16:13:00

Мао

Макаров трябваше да цитира шефа на Росхранснаб... че има сериозни проблеми с изхранването на Крим , а до коментиращите по долу Крим исторически е бил повече време турски , така че използвайте това като довод , факт е , че новия руски цар направи най голямата глупост , да настрои срещу себе си най големия и най близък народ , за това наистина се иска голяма доза недалновидност , да не кажа глупост .....ще мине още малко време и това самовлюбено джудже ще бъде осъдено от самите руснаци .

18.03.2017 21:44:15

Анонимен

Така. Забелязахте ли, в началото на интервюто се говореше за "Автономна република Крим"? Докато Кърджали НЕ Е автономия!!! Конституция на Република България, Чл. 2. (1) Република България е единна държава с местно самоуправление. В нея не се допускат автономни териториални образувания. Така че, паралела между Крим и Кърджали е неуместен! Съвсем друг е въпроса,ако Турция реши да нахлуе у нас. Това вече е агресия!!! Крим и по съветско и в ново, украинско време Е СЪС СТАТУТ НА АВТОНОМИЯ!!!

18.03.2017 19:34:31

Анонимен

Ами не си прав. Преди 1912 Кърджали е бил в Турция и то за над 500 години. Особено, ако турската армия окопира Кърджали, то референдума (организиран за няколко дни) ще бъде в кърпа вързан. А що се отнася за Крим, резултатът от действията на Русия са видими и в други области на Украйна. Разруха, убийства и т.н. Така е и в Южна Осетия, и в Молдова.

18.03.2017 15:32:25

Анонимен

За малумника от долу обеснявам,че Крим винаги е бил руски за разликата от Кърджали. Двете неща изобщо не са поставими

18.03.2017 12:08:05

Анонимен

Значи в Кърджали можем да проведем реферндум и да се присъединим към Турция?

18.03.2017 10:14:29

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.