• 13 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8168
  •  GBP / BGN 2.3183
  •  CHF / BGN 2.0287
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 28°C

Вестниците пишат...

Вестниците пишат...

/КРОСС/ Повечето вестници тази сутрин препечатват опроверженията от Москва по повод твърденията, че се готви смяна на българския кандидат за генерален секретар на ООН. Върху позицията на Кремъл акцентира в челното си заглавие „Дума".

„Москва сряза Меркел заради спора за Бокова", пише „24 часа", като добавя цитат от шефа на кабинета на Жан-Клод Юнкер - Мартин Зелмайер, който написал в „Туитър", че Кристалина Георгиева „би била силен генерален секретар на ООН и би направила много европейци горди".

„Бокова и Кристалина в политически търг за шеф на ООН. Наддаването породи напрежение между Берлин и Москва", пише „Труд".

Стандарт" твърди, че „номинацията на Кристалина Георгиева е била една от темите на снощната вечеря при германския канцлер Ангела Меркел, в която са участвали лидерите на Латвия, Литва, Португалия, Малта и Кипър".

Друга обща тема на печатните издания днес са бюджетните планове на парламентарното мнозинство.

„Залагат минимален дефицит в бюджета за догодина", съобщава „Монитор", цитирайки заместник-председателя на ресорната комисия в Народното събрание Диана Йорданова.

„Данъците без промяна, повече пари за здраве и образование", пише „Труд", който също се позовава на Йорданова.

„Стандарт" извежда разчетите за 2017 година на първата си страница, като добавя, че ще бъдат осигурени 1 милиард лева за програмата за саниране. „Бюджет 2017 ще е сериозен коз в задаващата се кандидат-президентска кампания", констатира вестник „Сега".

„Капитал дейли"обръща внимание върху свиването на износа на електроенергия. Към началото на септември намалението е с близо 46 на сто спрямо същия период от миналата година. Причината е, че в региона предлагането е голямо, а оттам и цените са ниски. Има и спад в потребеното количество на местния пазар. То е с малко над 2 процента и вероятно се дължи на меката зима. Двете намаления водят и до сериозно свиване на производството с 12 на сто, сочи „Капитал дейли".

Работещите пенсионери са най-много от шест години насам - почти 156 хиляди българи получават пенсия за стаж и възраст и се осигуряват, пише „Сега", като се позовава на статистиката на Националния осигурителен институт за 2015 година. Рекордът се дължи на възможностите за ранно пенсиониране. Пенсионерите си намират работа основно като чиновници и охранители, допълва вестникът.

Седем западноевропейски държави „наддават" за български лекари. Сред тях е и Белгия, която „дава на нашите от 5 400 евро нагоре", съобщава „Монитор".

„Централизираният прием в първи клас ще внесе справедливост", уверява в интервю за същия вестник министърът на образованието Меглена Кунева по повод плановете на министерството да задължи родителите да записват децата си в квартални училища. „Ние наистина трябва да направим така родителите да са убедени, че в което и училище да учи детето им, то ще бъде достатъчно добро. Това означава още повече да държим на качеството и да смаляваме ножицата между различните училища в това отношение", заявява министърът.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.