• 04 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8282
  •  GBP / BGN 2.2865
  •  CHF / BGN 2.0041
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 16°C

Варна посреща фотоизложбата „Мост към Кристо”

Варна посреща фотоизложбата „Мост към Кристо”

/КРОСС/След успеха на фотографската изложба „Мост към Кристо" във VIVACOM Art Hall в София, Художествена галерия "Борис Георгиев" - Варна става втори домакин на експозицията. Тя ще бъде открита утре (25 януари) от 18:00 ч. в изложбената зала в морската столица. По този начин инициативата на БНТ1 и предаването „Денят започва с култура", която се реализира с подкрепата на VIVACOM, ще даде възможност на повече хора да се докоснат до „Плаващите кейове" на Кристо Явашев и Жан-Клод - едно събитие, което беляза както европейския културен календар на 2016 година, така и личните спомени на стотици българи.

Изложбата във Варна включва селектираните от конкурса на обществената медия фотографии и тематичната авторска инсталиция на студенти от Националната художествена академия, под ръководството на професор Греди Асса. Специално за варненската публика проектът „Мост към Кристо" ще бъде съпътстван от над 30 ръчно подписани от Кристо и Жан- Клод постера, предоставени от Галерията за графично изкуство във Варна. Те са дарени през 1997г., когато за първи път е представена изложба на Кристо с над 50 негови проекти, фотографии и ръчно подписани плакати по време на IX-то международно биенале на графиката. Дарението е получено след награждаването на Кристо и Жан-Клод със "Златен диплом" за участието им в VIII-то биенале на графиката '85г. и за цялостен принос към изкуството на ХХ век.

Изложбата „Мост към Кристо" ще бъде открита от заместник-кмета на Община Варна Коста Базитов и директора на Художествена галерия "Борис Георгиев" - Варна Пламена Димитрова-Рачева. По време на нея журналистката на БНТ Евгения Атанасова-Тенева ще представи своя едноименен авторски филм. Документалната лента дава нов поглед към личността на Кристо Явашев и неговите мисли за изкуството.

Фотографската експозиция може да бъде видяна във Варна до 14 февруари 2017 година.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Граф Мосте Кристо, демек.

31.01.2017 21:30:49

Анонимен

Мероприятие за сбирщина лицемерни еснафи, които не смеят да кажат "царят е гол".

24.01.2017 09:47:37

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.