• 17 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8258
  •  GBP / BGN 2.3126
  •  CHF / BGN 2.0456
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 25°C

Скандална промяна на критериите предопределя кой е новият ни боен самолет?

Скандална промяна на критериите предопределя кой е новият ни боен самолет?

/КРОСС/Заформя се интрига около придобиването на нов боен самолет за ВВС. Притеснението дойде от левицата. Социалистите алармираха, че се променяли критериите за нужния ни изтребител.

С голям зор комисията по отбрана в НС събра кворум, за да започне заседанието и да бъде препитан военният министър Николай Ненчев.

Готови сме с проекта за нов многоцелеви изтребител, обяви той. В сряда Съветът по отбрана трябва да одобри проекта.

Червеният депутат Ангел Найденов попита обаче дали са променени критериите за самолета. От досегашните три критерия, които са фигурирали в различните варианти, единият на практика е отпаднал, смутен е той. Нулева при оценката се оказва тежестта на критерия "продължителност на експлоатацията". Влизат два нови критерия с по-голяма тежест. Вярно ли е това, попита Ангел Найденов.

През цялото това време, което се е работело по проекта, не съм оказвал никакъв натиск, отговори министърът на отбраната. Той не се е месил в работата на комисията в МО, която работи по проекта, както и в дейността на Института по отбрана, който също има отношение към придобиването на новия изтребител. Постигнат е консенсус по всички въпроси между комисията и института, което ме кара да бъда удовлетворен, каза Ненчев. Той ще иска обяснения как се е стигнало до избраните параметри за новия изтребител.

Ние не ви упрекваме, че под ваш натиск са променени критериите, намеси се Ангел Найденов. Подходът е бил принципен, отговори военният министър. При самото изработване на проекта за придобиване на нов самолет имало противоречия и затова той държал да се постигне консенсус. Мисля, че постигнахме най-доброто, увери Николай Ненчев.

Източници на News.bg от Съвета по отбрана коментираха, че тежестта на критерия "продължителност на живот" е променен, примерно, от 25% на 0. Имало промяна и на други критерии и това навеждало на очакването, че изборът ще падне върху Ф 16 "втора ръка".

И от ГЕРБ изразиха смущение относно евентуална промяна на параметрите. Валентин Радев изрази изумление от чутото. Не се постъпва така, заяви той. Чувам, че някой променя критерии, изтъкна депутатът. Процедурата не позволявала смяна на критериите. Никой няма право да пипа тези критерии, категоричен беше Радев.

"С тази промяна и с назначението на правилния човек, сте сложили човека, който да направи тази промяна", заяде се червеният Атанас Зафиров.

Това е несериозно, репликира военният министър. Той подчерта, че е настоявал новият командир на ВВС да види проекта и да даде становище. Нямало съществени изменения в критериите.

На журналистически въпрос след заседанието възможно ли е смяната на критериите да променят методиката за оценка за избор на нов самолет той обаче призна:" Твърде вероятно, те са от изключително важно значение".

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Сноуданчо

Ами нали миналия месец ви ги показаха нагледно старичките самолети, когато демонстративно охраняваха небето ни. Какво се правите на ощипани даскалици? Самолетите са пазарени вече, краварски кочани втора-трета ръка. Пък другото е само приказки другари парламентаристи. Пък и защо ви са толкова много самолети ? Кого ще сплащвате, с кого ще се биете ? Има вече дронове различни .!.

14.10.2016 08:30:13

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.