• 20 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 20°C

Предстоящи събития в страната за утре, 6 януари

Предстоящи събития в страната за утре, 6 януари

***
София /КРОСС/  В 08.30 часа Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит ще оглави празничната Света литургия в храм-паметника "Св. Александър Невски" в съслужение с епископи и свещенство на Българската православна църква. След края на Литургията патриарх Неофит ще отслужи на площада пред патриаршеския храм Велик водосвет, който по традиция се отслужва в този ден. От 11.00 часа Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит ще вземе участие в Официалните празненства за Богоявление на площада пред Паметника на незнайния воин в столицата и ще извърши ритуала по освещаването на бойните знамена на Българската армия и знамената светини.

***
ССофия /КРОСС/ От 11.00 часа пред паметника на Незнайния воин ще се състои традиционният Богоявленски водосвет на бойните знамена, флаговете и знамената-светини на Българската армия. На ритуала ще присъстват президентът на Република България и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Росен Плевнелиев, председателят на Народното събрание Михаил Миков и народни представители, министърът на отбраната Ангел Найденов, заместник-министърът на отбраната Иван Иванов, началникът на отбраната генерал Симеон Симеонов, заместник-началникът на отбраната контраадмирал Георги Георгиев, висши военни, народни представители, представители на местната власт, на военнопатриотичните съюзи, общественици и граждани. Държавният глава ще приеме почетния караул на площад „Свети Александър Невски" в столицата и ще положи венец пред Паметника на Незнайния воин.

***
София /КРОСС/ От 13.00 часа пред бюст-паметника на великия български поет и революционер Христо Ботев в Борисовата градина ще се състои тържествено честване по повод 166-годишнината от рождението му. Водещ на събитието ще бъде актрисата Силвия Лулчева. В програмата участва вокална формация "Аква Делия" с художествен ръководител проф. Деляна Мичева. Слова ще произнесат министърът на отбраната Ангел Найденов и заместник-кметът на Столична община д-р Тодор Чобанов. Пред паметника на Ботев в Борисовата градина ще се проведе военен ритуал по поднасяне на венци и цветя, в който ще се включат военнослужещи от Националната гвардейска част.

***
София /КРОСС/ От 13.00 часа преосвещеният Тивериополски епископ Тихон, председател на църковното настоятелство при патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски", заедно със столично свещенство ще отслужи водосвет при езерото в столичния квартал "Дружба", където по традиция ще бъде извършен и ритуалът по хвърлянето на кръста във водите. В храм „Св. София" празничната света Литургия за Богоявление ще бъде отслужена от митрополита на САЩ, Канада и Австралия Йосиф.

***
София /КРОСС/ От 13:00 часа в централата на БСП на ул. "Позитано", 20 лидерът на партията Сергей Станишев кани на традиционната баница с късмети. На срещата ще присъстват и народни представители от ПГ на Коалиция за България.

***
София /КРОСС/ От 11.00 часа, на бул. "Джеймс Баучер" 23 ще се проведе дискусия на института "Иван Хаджийски" за политическата 2013 година. Участниците в дебата ще са Андрей Райчев, Кънчо Стойчев, проф. Петър-Емил Митев, Борис Попиванов, Първан Симеонов и Димитър Ганев.

***
София /КРОСС/ От 11.00 часа в Пресклуба на БТА Националното сдружение на сираците в България (НССБ) ще обяви началото на кампанията за подпомагането на 28-годишният Калоян Лилов от София, което пострада при катастрофа преди две години и се нуждае от средства за операции у нас и в чужбина.

***
Пловдив /КРОСС/ От 08.30 часа Пловдивският митрополит Николай ще отслужи Архиерейска света Литургия на Богоявление в катедрален храм „Успение Богородично". От 11.00 часа ще бъдат осветени бойните знамена пред катедралния храм, а след това традиционно литийно шествие ще потегли към Великия Богоявленски водосвет на брега на река Марица.

***
Варна /КРОСС/ От 08.30 часа Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан в съслужение със свещеници и дякони от епархията ще отслужи Василиева Света Божествена Литургия в катедралния храм-паметник „Св. Успение на Пресвета Богородица" във Варна. След това митрополит Йоан ще благослови военните части и техните бойни знамена на площад "Свети свети Кирил и Методий", пред катедралния храм. Празникът ще продължи с литийно шествие от Катедралния храм по бул. „Княз Борис І" до „Буна І" на варненския плаж, където митрополит Йоан ще отслужи Велик водосвет и ще хвърли светия кръст в морската вода.

***
Бургас /КРОСС/ От 10.30 часа по случай християнския празник Богоявление - Йордановден на площад „Атанас Сиреков" пред сградата на община Бургас ще се състои военен ритуал "Водосвет и благославяне на частите и техните бойни знамена" с участието на представителни части от Бургаския гарнизон, организиран съвместно със Сливенска метрополия и община Бургас. Строят ще бъде приет от началника на гарнизон Бургас и командир на Военноморска база - ВМС комодор Митко Петев.
От 11.30 часа пред бюст-паметника на Христо Ботев в Морската градина на град Бургас ще се проведе военен ритуал по полагане на венци и цветя по повод 166 г. от рождението му. В ритуала ще участва представителен блок от военноморска база - ВМС.

***
Благоевград /КРОСС/ От 11.00 часа на площад „Народни будители" в Благоевград ще се състои тържествена церемония по полагане на венци и цветя. В церемонията ще вземе участие почетният караул от военното формирование 26 400. От 10.45 часа на площад „Македония" ще бъде извършен водосвет на бойното знаме на подразделението. На празника ще присъстват представители на общинска и областна администрация, културни дейци, общественици, граждани.

***
Кюстендил /КРОСС/ От 11.00 часа от катедралния храм „Свето Успение Богородично" ще бъде пренесен богоявленският кръст с литийно шествие. Хвърлянето на кръста ще се извърши в река Банщица, до железния мост, а преди това ще бъде отслужен водосвет.

***
Видин /КРОСС/ От 08.30 часа в катедралния храм "Св. Димитър Солунски" ще бъде отслужена Света литургия за Богоявление. Празникът ще продължи с литийно шествие от храма до Градския плаж, тържествен Богоявленски водосвет и хвърляне на кръста във водите на р. Дунав. Кметът на Видин Герго Гергов ще се включи в отбелязването на празника Богоявление (Йордановден).

***
Плевен /КРОСС/ От 12.30 часа по повод християнския празник Богоявление - Йордановден, Община Плевен организира ритуално хвърляне на кръста във водите на река Вит при основно реконструирания исторически мост край с. Ясен.

***
Стара Загора /КРОСС/ От 11.00 часа пред паметниците на Христо Ботев и Хаджи Димитър в парк „Митрополит Методий Кусев" ще се състои общоградски ритуал за поднасяне на венци и цветя. На 6 януари се навършват 166 години от рождението на поета-революционер Христо Ботев. Празничният водосвет по повод религиозния празник Св. Богоявление на бойните знамена на военни формирования 24 150 и 44 200 от Втора Тунджанска механизирана бригада Стара Загора и военно формирование 24 620 с. Свобода ще се проведе от 12.00 часа в парк „Йордан Капсамунов" (Езерото). Там ще бъде изпълнен и ритуалът с хвърлянето на кръста. От 11.00 часа в с. Старозагорски минерални бани отец Йордан Карагеоргиев ще извърши тържествен водосвет и хвърляне на кръста от моста срещу банята в курорта.

***
Калофер /КРОСС/ От 08.00 часа в река Тунджа ще се състои традиционният Богоявленски водосвет и Мъжко Калоферско хоро. От 12.00 часа в Мемориалния комплекс „Христо Ботев" ще се проведе митинг-поклонение в чест на 166 години от рождението на Христо Ботев.

***
Горна Оряховица /КРОСС/ От 10.00 часа на моста на река Янтра при с. Първомайци ще се състои водосвет, ритуал по хвърляне на светия кръст по случай Богоявление - Йордановден. По случай 166-годишнината от рождението на Христо Ботев от 11.00 часа в парк „Христо Ботев" се състои ритуал по поднасяне на венци и цветя.

***
Казанлък /КРОСС/ От 09.00 часа по случай големия християнски празник Богоявление - Йордановден в храм „Св. Пророк Илия" ще бъде отслужена Света божествена литургия. Традиционният Богоявленски водосвет ще бъде отслужен в 10.30 часа в двора на храма, след което в 10.45 часа ще тръгне литийно шествие от храм „Св. Пророк Илия" до Стара река. На моста в 11.00 часа ще бъде хвърлен Богоявленският кръст и граждани от Казанлък ще се надпреварват за неговото спасяване.

***
Пловдив /КРОСС/ От 13.00 часа в Цар Симеоновата градина ще започне честването на 166-тата годишнина от рождението на големия български революционер Христо Ботев. Слово за живота и делото на Христо Ботев ще произнесе председателят на Общинският съвет арх. Илко Николов. В честването ще участват и военен духов оркестър, представителен взвод, венценосци.

***
Смолян /КРОСС/ От 09.00 часа в храм „Св. Висарион Смоленски" Негово Високопреподобие архимандрит Висарион ще отслужи света Литургия по случай големия християнски празник Богоявление - Йордановден. От 10.30 часа архиерейският наместник на Смолянската духовна околия ще извърши пред храма Богоявленски водосвет и ще освети бойните знамена на 101-ви Алпийски батальон. В 11.00 часа с литийно шествие ще се отиде до моста р. Черна при Спортната зала, където архимандрит Висарион ще хвърли във водите Богоявленския. Ще бъдат отбелязани и 166 години от рождението на поета и революционер Христо Ботев. Тържеството ще се проведе от 12.30 часа пред паметника на Ботев на пл."Свобода" - Стар център.

***
Ямбол /КРОСС/ От 11.30 пред храма „Свети Николай Чудотворец" ще започне церемонията по освещаване на бойните знамена по случай големия християнски празник Богоявление. След ритуала ще започне литийното шествие до моста на Тунджа на входа на градския парк, където ще бъде хвърлянето на кръста във водите на реката.

***
Симитли /КРОСС/ От 07:00 до 11:00 часа ще се състои тържествената църковна служба за Йордановден в храм „Рождество на Пресвета Богородица". От 11.30 часа ще бъде хвърлен осветеният кръст в река Струма.

***
Плевен /КРОСС/ От 12.00 часа в сградата ОДП - Плевен Окръжната Прокуратура ще даде пресконференция по повод проведена съвместна акция с ДАНС и МВР в гр. Долни Дъбник на 3 януари 2014 година.

***
Харманли /КРОСС/ Тютюнопроизводители от цялата страна ще протестират в Харманли заради некоректното отношение на търговските дружества, изкупуващите тютюн, предприятия и фирми спрямо българските тютюнопроизводители, без оглед на сортова група „Басми", „Каба Кулак", „Бърлей" и „Виржиния". Протестът е подкрепен от тютюнопроизводители от областите Враца, Плевен, Русе, Силистра, Разград, Шумен, Добрич, Пазарджик, Пловдив, Стара Загора, Ямбол, Бургас, Хасково, Кърджали, Смолян и Благоевград.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.