• 06 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8282
  •  GBP / BGN 2.2865
  •  CHF / BGN 2.0041
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 23°C

Приоритет в изготвяната от МРРБ стратегия за развитие на ВиК отрасъла е намаляване загубите на вода

Приоритет в изготвяната от МРРБ стратегия за развитие на ВиК отрасъла е намаляване загубите на вода

/КРОСС/ В разработваната от Министерството на регионалното развитие и благоустройството Стратегия за финансиране на ВиК-отрасъла приоритетно място ще заеме намаляването на загубите на вода по водопреносната мрежа. Това цели подобряване ефективността на предоставяните услуги до крайния потребител. Стратегията предвижда и механизми за подобряване на търговските и техническите практики на ВиК-дружествата, контрол над кражбите на вода, както и финансово подпомагане на най-бедните социални групи. Това съобщи заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Малина Крумова днес в предаването „Европа сутрин" на телевизия "Европа".

„Предвиждаме и създаването на фонд, който да покрие нуждите на ВиК-инфраструктурата в малките населени места с население между 2 и 10 хил. жители, както и за онези райони, които не са допустими за финансиране по оперативна програма „Околна среда", поради факта, че не са консолидирани във ВиК асоциации", обясни регионалният заместник-министър.

Тя заяви, че по Оперативна програма „Околна среда 2014-2020 г." немалко средства се инвестират за подобряване ВиК-инфраструктурата в страната, но по нейни думи те категорично не са достатъчни. Крумова подчерта, че продължителното недофинансиране на сектора е довело до необходимост от инвестиции в размер от 12 млрд. лв., за да се подобри състоянието на водопреносната мрежа. Качеството на услугата изисква инвестиции в инфраструктурата, което неизбежно включва в себе си и покачване цената на водата.

„Трябва да създадем такъв финансов модел, който да позволява генерирането на достатъчно инвестиционни средства, за да се поддържа и развива ВиК инфраструктурата в страната,", категорична бе тя.

Увеличението в цената е политика, заложена още при определяне правилата на новия регулаторен период и в гласуваните бизнес-планове на ВиК дружествата, коментира регионалният заместник-министър одобреното от КЕВР повишаване на цената на водата в няколко населени места от 1 януари.

По отношение на по-голямо увеличение в цената на услугата в град Ямбол Крумова обясни, че то се налага, т.к. от 2018 г. там ще започне да функционира пречиствателна станция, която представлява нов компонент във ВиК услугата.

„Повечето граждани, възползвали се от Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради, заявяват, че има наистина подобряване на комфорта, условията им на живот, както и спестявания при сметките им за отопление. Това ни дава увереността да търсим начин за продължаване на програмата", коментира Малина Крумова в отговор на въпрос.

Тя подчерта, че с предоставения от правителството втори милиард лева, вече е гарантирано финансирането на всички сгради, за които са има подписани договори за саниране.

„Активното изграждане ще бъде в следващата година", подчерта заместник-министърът и увери, че се търсят механизми политиката да продължи по устойчив начин.

„Търсим вариант поетапно в по-дългосрочен план да се създадат финансови и други стимули, така че всички собственици да имат възможност да санират жилищата си", коментира още Малина Крумова.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.