• 29 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 18°C

Москов: Държавата е там, където не трябва, и не е там, където трябва

Москов: Държавата е там, където не трябва, и не е там, където трябва

/КРОСС/ Държавата е там, където не трябва, и не е там, където трябва, коментира бившия министър на здравеопазването Петър Москов в предаването „Тази неделя" по bTV.

„Къщичките за деинституционализация са олицетворение на цялата държава - добра фасада и липса на съдържание отвътре", каза той.

„Това е свързано и с деинституционализация на деца в риск, и с образование, здравеопазване, с икономика. Целта е усвояването на едни пари, резултатът е нещо, което не ни интересува. Това е сбъркана философия от гледна точка на подредба на държавата - къде трябва да е ангажиментът ѝ.

Ангажиментът на държавата, задължението ѝ е с нашите данъци да ни гарантира сигурност чрез смислена, добре структурирана и оборудвана полиция; образование на децата ни през добре действащо, смислено функциониращо училище, болници, насочени към ефективност от гледна точка на нуждите на пациента. Държавата е там, където не трябва, и не е там, където трябва", каза Москов.
„Състоянието на здравеопазването сега е плащането на цената на спряната програма за реформи, която започнахме през 2014 г.", посочи той.

По думите му „държавата е инфилтрирана от лобита".

Бившият министър коментира и опасността единствената специализирана клиника по детска кардиология и кардиохирургия в страната да спре работа заради финансови трудности и недостиг на медицински сестри. „Грозна и сгрешена държава е тази, която очаква от болниците финансов, а не здравен резултат", каза той.

Проблемът не е свързан с едни конкретни 7 млн. за една конкретна болница, а е нужно системно политическо решение, което води системата към интереса и нуждата на хората, а не към източването на нашите пари за здраве от хора, които така са си направили бизнес логиката".

В отговор на въпрос Москов каза, че не извънпарламентарните партии подбуждат протестите в подкрепа на Пирин. По думите му всеки протест е политически - дори срещу настилката пред входа, болниците или училищата, защото „политиката е заниманието, което казва как се подрежда държавата". Това, че зад протестите има желание кабинетът да падне, е нормално, смята той.

По думите му в казуса от едната страна стоят „едни хора от посткомунистическата олигархия, за които устойчиво развитие и етичен капитализъм не значат нищо. От другата страна стоят едни хора, които пък желаят промяната на този ред, а това, което пропагандират, е социализъм".

„Когато крайнолявата политическа тенденция на Европа в лицето на Ска Келер пристига в България, за да каже какво трябва да бъде смисленото бъдеще на държавата, то трябва да има съпротива, макар тя да не бъде агресивна и с епитети", каза Москов, визирайки декларацията на НФСБ.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Айде, и тоя почна! До вчера беше министър и "консумираше" властта с размах и инат! Москов, кой ще възстанови загубите от системите за пръстов отпечатък в болниците? Кой договаряше неудобрени ваксини от Турция? Ако имахме правосъдие, нямаше да ръсиш такива бисери....

12.02.2018 11:01:58

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.