• 16 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.3227
  •  CHF / BGN 2.0514
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 25°C

Р. Кънев: Няма да правим бързи крачки за конфигуриране на дясното пространство

Р. Кънев: Няма да правим бързи крачки за конфигуриране на дясното пространство

/КРОСС/ В България мнозинството от избирателите и от действащите политици са хора с искрени десни убеждения, които искат промяна, казва съпредседателят на Реформаторския блок Радан Кънев в интервю за БГНЕС.

БГНЕС: Г-н Кънев, защо беше нужно от РБ да проверявате нещо, което бе известно - че ГЕРБ е популистко политическо формирование?
Радан Кънев: Това, което аз, РБ и ДСБ искаме са ясни, независими институции, които да проверяват подобни твърдения, иначе те стоят празни. За нас критерият към ГЕРБ е дали можем заедно да проведем реформите. Това, че преди година сме дали доверие назаем, в момента констатираме, че заемът не е върнат и оттегляме доверието си. Нищо повече.

БГНЕС: След година участие в правителството, сега ли разбрахте, че ГЕРБ е проект за запазване на статуквото?
Радан Кънев: Политическите партии са такива, за каквито гласуват българските граждани. ГЕРБ е доминираща партия в България и реформи могат да се правят само с тях. Опитахме с когото може, не успяхме. Оттук нататък на кого какъв му е генезисът е работа на историците, не моя.

БГНЕС: Премиерът Борисов тези дни заяви, че ако той е бил на власт в един отрязък от време, нямало да спре проекта „Южен поток". Може ли това да се тълкува като някакъв сигнал и за какво?
Радан Кънев: Щом така е казал, сигурно е така. Нашето мнение за „Южен поток" винаги е било ясно, то не е зависило от ГЕРБ и от Борисов. Във вида , в който бе договарян и от правителството преди ГЕРБ - от Тройната коалиция, и от ГЕРБ и от следващата Тройна коалиция, смятам, че това бе лош проект за България. Така че аз не се учудвам на неговата позиция. Той работи активно по „Южен поток" като министър-председател.

БГНЕС: Имате ли готовност и дали ситуацията е подходяща за преформатиране на РБ и за създаване на автентична дясна партия?
Радан Кънев: Няма да правим бързи крачки. Както хода с излизане на ДСБ в опозиция беше отдавна обмислен и дълбоко политически аргументиран, далеч не емоционален, както се опитват да го изкарат, така и всички следващи крачки за конфигуриране на дясното пространство и изграждане на силна дясна алтернатива на ГЕРБ, ще бъдат предприети спокойно и не по празници.

БГНЕС: Да ви върна за момент на последните местни избори - премиерът публично заяви, че ви е подарил Плевен. Вие защо не се опитахте да поискате поне касиране на изборите във Варна?
Радан Кънев: Разберете, когато резултатът е 60:10 политическата логика е против такива ходове. Не говоря за юридическа, а за политическа логика. Г-н Портних си спечели изборите, в момента има пълен мандат пред себе си и предпочете плаващо пред дясно мнозинство. За това той ще си носи последиците, но истината е, че спечели вота.

БГНЕС: Как посрещате Коледа и Нова година и ако имате упование в политиката на какво се основава то, не се ли изчерпа оптимизмът Ви?
Радан Кънев: Смятам, че в България мнозинството от избирателите и от действащите политици са хора с искрени десни убеждения, които искат промяна. Въпросът е кога те ще могат да се съберат заедно, за да тропнат по масата и да я поискат заедно. Това биха били 50-60 народни представители с ясни, десни, реформаторски възгледи, които могат да създадат мнозинство около себе си. Със сигурност ще изкарам празниците със семейството си. Аз съм във вихъра на тази криза от един месец, а жена ми прави мониторинг на бежански лагери в Словения, така че в момента не зная къде и кога ще бъдем в празничните дни. Но най-вероятно - в къщи с приятели или на гости, при близки приятели.

 

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.