• 18 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 15°C

Радан Кънев: БСП може да спечели президентските избори

Радан Кънев: БСП може да спечели президентските избори

/КРОСС/ "Вероятността БСП да бъде победител при следващия вот се обуслява от това, че "при концентрацията си на власт и десетилетното вече участие в нея, ГЕРБ е неочаквано слаба партия". Аргументът за това е, че партията не може да надскочи 1/3 от подадените гласове на избори, а на президентски вот това е риск". Това заяви в интервю за списание "Клуб Z" лидерът на ДСБ Радан Кънев. 

"Последните закачки на премиера Борисов, че ще търси обединител за президент, странно и доста рязко порязани от заместника му Цветанов, по-скоро доведе до това Цветанов да си издаде слогана за изборите - партийният кандидат на ГЕРБ е обединителят. Това обаче изобщо не променя дълбокия партиен егоизъм, с който ГЕРБ подхождат към тези избори. И дълбочината на политическата глупост, която се крие зад това. Защото е очевидно, че те нямат кандидат, очевидно е, че няма никаква сигурност, че ще спечелят тези избори. Това е ситуация, в която тесногръдието и арогантността граничат с глупост. Така изглежда още по-важно да има дясна алтернатива на модела на управление - псевдосултанския. Защото балотаж ГЕРБ-БСП дава шанс на БСП да спечели тези избори.

Относно състоянието на Реформаторския блок Радан Кънев заяви: 

"Три години по-късно не просто целите не са постигнати, но и Реформаторският блок престана да бъде инструмент за постигането им. Не можем да не отчетем грешките, заради които се провалихме в резултата. Първата беше поетапното, но доста скоростно ограничаване на ролята гражданите в РБ до степен на практическо разформироване на Гражданския съвет. И вместо до сближаване на позициите на партиите до обща политическа воля - стигнахме постоянното увеличаване на партийния егоизъм и преследване на партийни стратегии за сметка на общите. Покрай местните избори това беше докарано до крайност. След тях на практика трудно можем да говорим за реално съществуващ Реформаторски блок".
Това казва лидерът на ДСБ Радан Кънев в интервю в новия брой на списание "Клуб Z". По думите му заявката, дадена от самия него за нов политически субект, който да събере гражданска енергия и да се превърне в алтернатива не минава през края на РБ. Нещо повече - според Кънев и в момента в българската политика няма по-добро явление от РБ и като програма, и като гласувания в пленарната зала в защита на тази програма.

Лидерът на ДСБ отчита като огромна грешка "невъзможността да се изгради обща воля, общи червени линии, за да се съхрани възможността РБ в цялост да заплаши, че ще излезе от управлението при прекрачване на тези линии и да изпълни тази заплаха, когато това се случи". Кънев добавя:

"Волята беше заменена от сложна система от самостоятелни отношения на отделните партии в РБ с ГЕРБ. Целта на това беше, ако позициите на една от партиите в управлението бъдат отслабени, тя да бъде заменена от друга. Сигурна рецепта за провал. Ако имам тежък политически грях, който ме е поставял пред лична равносметка дали да искам от партията си доверие за още година, това е опитът ми през лични отношения с премиера Борисов да излекувам системни проблеми на РБ, на ГЕРБ и на отношенията между двете формации. С личен контакт се видя, че не могат да се преодолеят системни проблеми - напротив. Давам си сметка, че допринесох те да се задълбочат. Оказа се, че проблеми, които цялата българска политическа система не може да реши, няма как да се решат на гости на някакъв псевдосултан. Дори ако в дадени моменти тези разговори водят до изолиран политически успех."
Според него "когато главата на изпълнителната власт играе и ролята на посредник със съдебната власт и на посредник между власт и опозиция в законодателната власт, това е псевдомонархическа роля в парламентарна република. Нещо, което наистина ще има тежки последици, независимо как се казва човекът".

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.