• 17 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8000
  •  GBP / BGN 2.2782
  •  CHF / BGN 1.9913
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 11°C

Манолова посети Хитрино и поиска преразглеждане на обезщетенията

Манолова посети Хитрино и поиска преразглеждане на обезщетенията

/КРОСС/ Омбудсманът на България - Мая Манолова посети с. Хитрино след поредица от жалби до институцията за неправомерно разпределение на финансови средства от дарителския фонд към БЧК, открит за подпомагане на пострадалите хора и семейства след трагедията на 10 декември 2016 г. Това съобщиха от пресцентъра на омбудсмана.

В качеството си на съпредседател на Националния обществен съвет за управление на парите, събрани от кампанията в помощ на пострадалите от взрива, Манолова бе сезирана от жители на шуменското село, че са били определени от местния обществен съвет във втора и трета категория за парични обезщетения, въпреки че според критериите на Националния обществен съвет трябва да са в първа.

На 1 февруари 2017 г., на второто си заседание, Националният обществен съвет за с. Хитрино реши:

За пострадалите домакинства от 30 напълно разрушени или подлежащи на събаряне къщи бяха гласувани да им бъдат отпуснати по 2 900 лв. за електроуреди и по 12 000 лв. за обзавеждане - първа категория.

За пострадалите домакинства от 70 къщи, подлежащи на частичен и основен ремонт - по 1 750 лв. за електроуреди и по 8 000 лв. за обзавеждане - втора категория.

На пострадалите домакинства - 200 къщи, с по-малки материални щети - по 1 250 лв. за електроуреди и по 1 000 за обзавеждане - трета категория.

Омбудсманът посети на място над 15 адреса и се увери, че една сериозна част от сигналите на хората са основателни. Става въпрос преди всичко за семейства, чиито къщи са абсолютно унищожени и според критериите, трябва да са в първа категория. Разминаване бе открито и при средствата за многофамилни къщи. Пари са били отпускани само на едно от домакинствата в жилището, въпреки че по регламент, обезщетение трябва да получат семействата, обитаващи всеки етаж.

По настояване на Манолова кметът на с. Хитрино Нуридин Исмаил свика извънредно заседание в общината на местния обществен съвет, на което омбудсманът представи конкретно всяка жалба и се обърна с молба случаите на хората да бъдат преразгледани. Още по време на обсъждането, членовете на местния обществен съвет заявиха готовност това да бъде направено, като окончателното решение ще бъде взето в сряда, 6 декември 2017 г. Част от обясненията, които те дадоха на омбудсмана, бяха че при първоначалния оглед, част от къщите не са били за събаряне, а само за основен ремонт, което е поставило собствениците им в по-ниска категория за обезщетяване. След вторичния оглед на експертите обаче, някои от същите къщи са били определени за събаряне, което е и направено.

Междувременно, след категоричната намеса на омбудсмана Мая Манолова и със съдействието на кмета на гр. Шумен Любомир Христов, вчера от един от фургоните, в които временно са настанени хора с изцяло разрушени от взрива домове, бе изведен Николай Цачев и преместен в кризисния център в града. Човекът е почти неподвижен, със сменени стави и очаква да бъде приет в старчески дом.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.