• 29 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 8°C

Погребват Фидел Кастро

Погребват Фидел Кастро

/КРОСС/Бащата на Кубинската революция почина на 90-годишна възраст на 26 ноември. Церемониите в негова памет продължиха една седмица, в Куба беше обявен национален траур, който приключва днес, 4 декември. Северна Корея също обяви траур в памет на Кастро.

Заради траура в Куба спектаклите и други масови прояви бяха анулирани. Бейзболните мачове бяха отменени. Дискотеките - затворени. Забранена бе продажбата на алкохол. Повечето ресторанти съкратиха работното си време.

Тленните оставки на Кастро бяха кремирани, а урната беше поставена в мемориален комплекс на Площада на Революцията в Хавана. На 3 декември те бяха докарани в Сантяго де Куба. Там, на главния площад във втория по големина кубински град, снощи се събраха около половин милион души. Те пееха националния химн и скандираха "Аз съм Фидел". Мнозина носеха червено-черни ленти на ръцете си.

Траурната церемония оглави сегашният кубински лидер, братът и съратник на революционера Раул Кастро. Той произнесе и основната реч, в която оповести желанието на Фидел Кастро да не бъдат кръщавани на негово име площади и улици и да не се издигат паметници в негова чест.

"Лидерът на революцията отхвърляше всякакви прояви на култ към личността и бе последователен по този въпрос до последните часове на живота си. Той настояваше след смъртта му неговото име да не се използва в названия на институти, площади, паркове, булеварди, улици или други обществени места, беше също и против това да се издигат паметници, бюстове, статуи и други подобни обекти в негова чест. В съответствие с волята на другаря Фидел на следващите сесии на Националното събрание на народната власт ние ще представим съответни законодателни инициативи", каза държавният глава на островната държава.

"Тук, пред останките на Фидел в героичния град Сантяго де Куба, ние се заричаме да браним родината и социализма", подчерта Раул Кастро, цитиран от Франс прес.

За церемонията пристигнаха президентите на Венецуела, Никарагуа и Боливия - Николас Мадуро, Даниел Ортега и Ево Моралес, както и двама бивши бразилски президенти - Лула да Силва и Дилма Русеф, както и министърът на екологията на Франция, социалистката Сеголен Роаял, както и аржентинската футболна звезда Диего Марадона - близък приятел на покойния кубински лидер.

В Сантяго де Куба, в източния край на Куба, Кастро започна въоръжената борба за сваляне на проамериканския диктатор Фулхенсио Батиста на 26 юли 1953 г., когато предвождан от него въоръжен отряд атакува местната казарма Монкада. Започналото тогава бунтовническо движение триумфира на 1 януари 1959 г., когато въстаническата армия влиза в Хавана и взема властта, превръщайки Куба в първата комунистическа страна в Западното полукълбо.

Преди да пристигне в източния град, траурната процесия с урната с праха на команданте, бе поставена на лафет, теглен от военен масленозелен джип, и измина над 1000 км по територията на 13 от всичките 15 провинции на страната. Навсякъде го посрещаха стотици хиляди кубинци, отдаващи последна почит.

След края на траурния митинг в памет на Фидел Кастро през цялата нощ жители на Сантяго де Куба и едноименната провинция, станали люлка на кубинската революция, оглавена от него, се сменяха край урната му до зори.

В гробището "Санта Ифигения" е погребан и кубинският национален герой от борбата за независимост Хосе Марти.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.