• 17 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.3227
  •  CHF / BGN 2.0514
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 17°C

Отличия и протести в Деня на театъра

Отличия и протести в Деня на театъра

/КРОСС/ Годишните театрални награди на Съюза на артистите бяха раздадени снощи в Народния театър - по случай Международния ден на театъра - 27 март. Празничният спектакъл беше озаглавен "Театър без граници".

За втора поредна година бяха отличени алтернативни и независими представления като "Малдорор" на Ани Васева - за главна роля на Леонид Йовчев, поделена и с изпълнението му в "Гео" в Народния театър, както и специално отличие за театралната организация на Васева "Метеор" за развитие на театралния език. Известният в международен план Иво Димчев взе наградата за танц и пърформанс със своя "Опервил", поставен в "Азярян" в НДК.

Леонид Йовчев бе отличен за главна мъжка роля за "Малдорор" по Лотреамон на Ани Васева и театралната група "Метеор", и за Гео Милев в "Гео" по Христо Карастоянов на Иван Добчев в Народния театър.
"Икар - 2016" за режисура е присъден на Явор Гърдев за две постановки в НДК - "Квартет" по Хайнер Мюлер и "Чайка" от Чехов в театър "Азарян".

Награда "Икар" за чест и достойнство е посмъртно за актьора Петър Попйорданов-Чочо, а за изключителен творчески принос към българския театър - на актрисата Илка Зафирова.


Самата тя сподели преди церемонията, че се чувства весело и тъжно. „В смисъл весело - много ми приятно, че така високо е оценен трудът ми, а тъжно ми е, че разбирам, че това е вече към края", каза тя.

„Икар" за педогически принос получиха Надежда Сейкова и Николина Георгиева.

"Аз изпитвам голямо възхищение към министъра на културата Вежди Рашидов като скулптор", заяви Валентин Ганев ("Икар" за второстепенна мъжка роля). "Изкуството на скулптурата обаче е свързано с отнемане - на късове от каменния блок. Не прилагайте законите на скулптурата към театъра, г-н Рашидов!", призова актьорът.

Докато номинираните наградените "ИКАР" влизаха тържествено в сградата на Мелпомена, отпред театрали и творци с транспаранти „Оставка" протестираха срещу политиките на Министерството на културата и поискаха повече субсидии за култура.

Около час преди началното на церемонията пред Народния театър се събраха известни актьори, които с бяла лента на едната си ръка бяха готови за протест, вместо за празник. Те носеха и надписи „Оставка". „Празникът на театъра е нещо велико за всички, които се занимават с това изкуство. Просто бихме искали това нещо да бъде ценно и за всички останали в нашата държава, защото мисля, че изкуството е това, което ще спаси духа на нацията. Затова сме тук, защото искаме да променят отношението си към културата в България", каза Параскева Джукелова, която също беше с бяла лента пред Народния театър. Според нея отношението най-вече на властимащите е като към „некакви хора, които са маргинали, които не се занимават с нещо, което е важно". „А според мен освен здравеопазването и пътищата е много ценно да се грижим за духовното израстване на хората в нашата държавата", каза тя.

Творците пред театъра се обединяват от идеите на „Пакт за култура". В подписка до институции те настояват за приемане на "Пакта за култура", който предвижда 1% от брутния вътрешен продукт да се влага в културна дейност, изпълнение на 10-процентното отчисление за култура по Закона за хазарта и преструктуриране на ресорното министерство.

Според Параскева Джукелова „Пакт за култура" е необходим, за да може повече хора да влязат в дебат и повече стойностни хора да изразят мнението си. „Според всички нас в момента за културата се грижат хора, които не разбират от това. Имаме предвид не само министъра, неговите експерти, комисията по култура - само, ако видите кои хора участват в нея", коментира тя.

Бялата лента е като знак за това да се различават, че не идват на празника, а на протест - на протест празник обясни актьорът Сашо Дойнов. „Защо трябва да се стигне до тук не знам, питайте другите нигерийци. Ние всички сме от Нигерия - единствената страна, в която има 0,4% от БВП за култура, всички останали са с 1% и над 1% и ние сме обаче редом с нигерийските братя. Вярно те са черни, ние бели, но какво от това. Ние не сме расисти, ние сме за Нигерия", иронизира ситуацията Дойнов.

За протеста и наградите в Деня на театъра председателят на Съюза на артистите в Българи Христо Мутафчиев каза, че това е много хубаво. „Това и означава, че искаме да празнуваме, а в същото това време сме неспокойни вътре в себе си и искаме да ни се случват все по-хубави неща", каза той. На въпроса дали той е спокоен Мутафчиев заяви: Аз винаги съм бил спокоен. За исканията на хората отвън, каза че и той също иска „Пакт за култура", и иска не 1, а 2 процента за култура, както и че всичко зависи само от нас.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.