• 29 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8255
  •  GBP / BGN 2.2837
  •  CHF / BGN 2.0000
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 20°C

20-ия София Филм Фест започва на 10 март в НДК

20-ия София Филм Фест започва на 10 март в НДК

/КРОСС/ Международният филмов фестивал СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ (Sofia International Film Festival) ще започне сред броени дни, а традиционен партньор и основна локация на прожекциите е Националният дворец на културата.

По време на пресконференцията за събитието днес, директорът на фестивала Стефан Китанов се обърна към директора на НДК - Мирослав Боршош с думите:

„Особено удоволствие за мен е да кажа „добре дошъл" на директора на Националния дворец на културата, но всъщност той си е у дома. Ние сме партньори с НДК точно 20 години! Искам да кажа благодаря за първите двайсет, чакат ни още много", започна Китанов.

„Вие сте си у дома. Това е вашето място и винаги ще бъде, защото не толкова многото години, а изключителното съдържание на фестивала, неговата сила и тежест и възможността толкова хора от чужбина да видят страната ни е нещо, което приветствам. Щастлив съм, че тази година разширяваме сътрудничеството си и освен в Зала 1, където ще са гала прожекциите, всекидневните в кино „Люмиер", което вече е със собствена прожекционна машина, ще има и интересна програма в ДНК. Има и три филма с номинации за "Оскар", но най-вече се радвам, че именно на сцената на Зала 1 неверояни артисти ще получат награди. На добър час, да ви се множат годините и винаги да сте на такова страхотно ниво!", каза Боршош.

Председателят на комисията по култура към Столичния общински съвет Малина Едрева, поздрави Стефан Китанов и изключителната организация, която екипът му създава, съвместно с Националния дворец на културата. Тя честити годишнината и обясни, че за София фестивалът е не само чест, но и празник, който всички чакат с нетърпение всяка година. Г-жа Едрева допълни и че за поредна година СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ, подкрепен от Столична програма „Култура", се организира дискусионнен клуб за ученици и студенти, който е много важен за развиване на младата публика.

Директорът на Националния филмов център - Камен Балкански също честити юбилея на фестивала и сподели: „НФЦ поставя акцент не само върху производството и подкрепата на филмите, но смятаме, че е изключително важно тези продукции да достигат до своята публика. Затова партньорството ни с вас е от голямо значение. Тази година има 26 филма, получили държавна подкрепа. Тове е една впечатляваща цифра, чрез която помагаме българското кино.Когато приятел става на 20 години и го отбелязва с филмов фестивал, и с такава богата програма за своите гости, то това е достойно за възхищение. Пожелавам ви пълни зали и лицата на зрителите да са озарени от емоциите, които са почувствали по време на филмите", допълни той.

Международният филмов фестивал СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ (Sofia International Film Festival), наложил се като значим кинофорум в Централна и Източна Европа, включен в класацията на 50-те световни топ-фестивала (според сп. „Variety") и акредитиран от FIAPF, ще срещне за 20-а поредна година вярната си публика и многобройните международни гости с най-актуалните и стойностни творби от световното и българското кино.

Фестивалът се организира от Арт Фест под патронажа на Столична община, в партньорство с Министерство на културата, Националния филмов център и Националния дворец на културата, с подкрепата на програмата Творческа Европа (Creative Europe) на Европейския съюз, национални и чуждестранни културни институти, спонсори и приятели.

Официалното откриване на 20-ия София Филм Фест е на 10 март. Церемониятапонаграждаването ще се състои на 19 март. Програмата на фестивала, заедно с традиционните издания в Бургас, Пловдив и Варна, ще продължи до 31 март. Специална програма в Дома на киното, свързана с ретроспективи, ще „подгрее" фестивала от1 март.

Програмата съдържа повече от 150 пълнометражни игрални и документални заглавия, както и над 50 късометражни филма.

Шест са филмите, които през 2016 година ще имаме възможност да видим в Зала 1 на НДК.

За първи път е предвидена и детска програма.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.