• 18 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 18°C

Мутафчиев: Отказах да стана служебен министър

Мутафчиев: Отказах да стана служебен министър

/КРОСС/Президентът Росен Плевнелиев все още не е връчил мандатите за сформиране на правителство на всички партии, но вече реди и свой служебен кабинет. Председателят на Съюза на артистите Христо Мутафчиев е получил предложение за служебен министър на културата, но го е отказал, съобщи самият Мутафчиев пред „Площад Славейков".

„Отказах, да. Бих се съгласил при условие, че бюджетът за култура стане 2% от държавния бюджет, - заяви Мутафчиев. - Но те актуализация на бюджета за култура не направиха, камо ли да го вдигнат на 2%! Съществува дори опасност през септември месец театрите да затворят, ако не се намерят липсващите средства. Дадоха пари на почти всички ведомства, а културата я оставиха непипната."

Христо Мутафчиев не е съгласен, че той е единственият, който би се борил докрай за липсващите пари в културата: „Ако аз съм единственият борбен в тази държава, егаси държавата! Работата ми в Съюза на артистите е много по-важна в този момент, за да има все пак някакъв коректив и контрол над министъра на културата, който и да дойде на власт, за да не прави каквото си иска, както беше при Петър Стоянович. Той един път не вдигна телефона, за да събере творческите организации и да видим какви са проблемите на културата като цяло".

„Няма как да стана министър на културата, без да напусна Съюза, невъзможно е да бъда и работодател, и синдикалист, - обясни актьорът. - Ако напусна, ще трябва да се прави събрание за избор на нов председател. И представете си, че на това място дойде човек, който не знае какво да прави и няма контакти с властта... Какво правим тогава?!"

Председателят на САБ би се замислил, ако получи предложение за министър в следващия кабинет, а не в служебния. И то при условие, че културата стане приоритет на управлението: „Но има един човек, който вече е изпълнявал тази функция, при това много добре и смятам, че с него се работи адекватно, бързо, точно и конкретно. Това е Вежди Рашидов. Аз ще го подкрепя за министър на културата".

„Явор Гърдев е прав, когато каза, че министърът на културата е сведен до просяка в правителството. Творците очакват от него само да намира повече пари за тях, да бъде техен адвокат пред властта, а не да развива културни политики, - каза Мутафчиев. - В момента Министерството на културата е пощенска кутия, през която преминават парите за изкуство. А не би трябвало да е така, защото стратегията „култура" означава стратегия „България", за да продължава в тази държава да се говори и чете на български, да се гледа български театър и да се слуша българска музика".

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Зяпач

Ле-ле-е-е, кой е идиота, който ти предлага министерски пост? "Ентелектуалец" от бойко-цвъцковата кохорта? Няма кой друг!!!

25.07.2014 16:08:49

Анонимен

Типичен бойковски кадър - всичко може, всичко знае! Освен факта, че никои не го приема на сериозно - нито като професионалист, нито като човек! Единствен той е възторгнат от себе си и се радва на "заслужените" почести! Да се прибира в подходящо заведение и да не плаши хората от екрана и сцената!

25.07.2014 16:06:38

Спеца

Правилно си постъпил , защото не ти си глупака !Глупака е този , който ти предлага поста!

25.07.2014 12:00:59

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.