• 20 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 20°C

Евростолица на културата - да, но пари за нея още няма

Евростолица на културата - да, но пари за нея още няма

/КРОСС/София, Велико Търново, Пловдив или Варна ще е евростолицата на културата през 2019 г.

В петък един от четирите града след 90-минутно финално изслушване ще стане първи и ще разчита на сериозна сума финансиране.

Спечелилият получава и парична награда от Европейската комисия в размер на 1,5 млн. евро, която се изплаща през 2019 г., за да подпомогне планираната културна програма тогава.

Основните инвестиции обаче трябва да се правят със средства от общинските и държавните бюджети, от структурните фондове и от частни спонсорства. Засега все още не е ясно какви средства се кани да даде България на своя победител, а това е изключително важно.

"Европейска столица на културата" се организира от Европейската комисия и всяка година се избират два града от различни държави, които носят титлата. За 2019 г. градовете ще са от България и Италия.София е готова с различни варианти, имаме разчети за финансиране със собствени средства и такива с участието на държавата, заяви пред "24 часа" вчера кметът на столицата Йорданка Фандъкова и добави: "Убедена съм, че министърът на културата няма да допусне инициативата да се компрометира и ще реагира своевременно, ако има проблем. Остава само всички да бъдем коректни и спортментски да се представим пред журито и в петък да разберем кой ще е градът победител".

Знаем, че има проблем с финансирането, и затова още преди 4-5 месеца четиримата кметове - на София, Пловдив, Варна и Търново, поискахме с писмо от министър-председателя държавата да отдели 10 млн. евро, заяви пред "24 часа" градоначалникът на Пловдив Иван Тотев. Отговор от Пламен Орешарски обаче не получили. По тази причина управниците на четирите града се принудили да запишат въпросната сума като подусловие в апликационните форми, с които кандидатстват.

"Очакваме държавата да си изпълни ангажимента", каза Тотев.

Проблем с финансирането няма, процедурата е прозрачна и тече по график, обясниха вчера от културното министерство.

От екипа на служебния министър Мартин Иванов припомниха, че има решение на Министерския съвет от януари 2013 г., според което "многогодишната програма (2015-2019) с цел подкрепа на избрания за европейска столица на културата български град трябва да е факт не по-късно от края на 2014 г.

"24 часа" се свърза и с бившия министър на културата в кабинета "Орешарски" Петър Стоянович. Той обясни, че е оставил на наследника си готово предложение за финансирането на избрания град от държавата. Според Стоянович има достатъчно време до края на годината, за да се финализира процедурата.

"Няма връщане назад! На 5 септември ще стане ясно кой наш град ще е културна европейска столица. Държавата не абдикира от задълженията си - дава около 10 млн. евро - толкова, колкото е възможно", заяви пред "24 часа" Деяна Младенова, експерт от дирекция "Европейски програми и проекти" в Министерството на културата.

Ако в петък не е ясен размерът на държавната помощ, възможно е през 2019 г. само италианците да имат европейска столица на културата, алармира участник в процедурата пред "24 часа".

От дни четирима експерти от журито за определяне на европейска столица на културата 2019 начело с председателя Стийв Грийн от Великобритания са у нас и обикалят 4-те града финалисти - София, Пловдив, Велико Търново и Варна.

Въпросът за финансирането от страна на българската държава е бил поставен и в писмо от Стийв Грийн в рамките на работната му кореспонденция с Министерството на културата, научи "24 часа".

"Действително държавата все още не е определила размера на финансирането, с което ще подкрепи града, който през 2019 г. ще е европейска столица на културата.

Източник: "24 часа"

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.