• 28 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 11°C

Увеличават с половин милион лева парите за реставрация и консервация на паметници на културата

Увеличават с половин милион лева парите за реставрация и консервация на паметници на културата

/КРОСС/ „За реставрация и консервация на паметници на културата по принцип досега бяха отпускани 1 млн. лева, но от тази година вече ще бъдат 1,5 млн". Това обяви министърът на културата Боил Банов пред „Фокус" във връзка с грижата за недвижимото културно-историческо наследство в България и неговото финансиране.

Той уточни, че средствата ще бъдат разпределяни чрез комисии за кандидатстване.

„Тоест, могат да кандидатстват общини и частни собственици на имоти, които са ценност, след това комисията разглежда исканията и подпомага там, където е възможно и там, където желанията са адекватни. Така че правят се крачки в тази посока, не мога да кажа, че това е достатъчно, но при всички положения ние разработваме механизми, при които да има законови форми във фондове, от които да може да се инвестира пряко и да се помага много по-сериозно. Защото паметниците са много, тъй като нашата страна е богата както на археология, така и на интересни къщи, построени във времето. И истината е, че само с подадената ръка на държавата, на общините и на собствениците може да се върви напред", каза още министър Банов.

Той поясни, че Министерството на културата работи активно за създаването на механизми, чрез които ясно да се вижда грижата на държавата за недвижимото културно наследство.

„Помощта на общините в този случай не може да се изрази в друго освен в помощ като безлихвени кредити, преки инвестиции, разработване на проекти, подпомагане и съответно подобряване на закона в частта, където има ясно изразени недобросъвестни собственици, за да може да се реагира вече и драстично. И ако трябва, да се намесваме директно", обясни министърът и посочи, че в момента предвидените от държавата стимули за собствениците на ценни сгради са малки и недостатъчни и предстои работа и в тази посока.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

С парите, с които направиха частичен ремонт на НДК може да се построи един жилищен квартал.

12.01.2018 13:59:00

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.