• 26 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8245
  •  GBP / BGN 2.2829
  •  CHF / BGN 1.9974
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 8°C

Антикунева за антикорупцията

Антикунева за антикорупцията

Има една много тъжна жена. Вицепремиерът Меглена Кунева мечтаеше за един по-хубав свят. Без корупция. Тя беше убедена, че бившата правосъдна министърка на Румъния Моника Маковей ще залезе, след като антикорупционната група на Кунева удари родната власт. Вицето не си постави конкретни цели - 20 или 30 големци в затвора. Тя беше убедена, че може да се стигне докрай. Лошите депутати удариха шамар на тази мечта. Отказаха да разгледат законопроекта, с който щеше да се създаде Бюро за борба с корупцията по високите етажи на властта. Това щеше да е поредната нова структура, която да бори рушветчиите по високите етажи на министерствата.
Преди няколко седмици този проект беше гласуван от правителството. Още тогава премиерът Бойко Борисов предупреди Кунева, че той го пуска, но я предупреди, че депутатите ще задават много въпроси и тя трябва да има много конкретни и ясни отговори.
Премиерът изрази съмнения, че народните представители с лека ръка ще приемат Бюрото да може да започва проверки по анонимни сигнали. „Да не стане нещо като „лов на вещици", каза Борисов. Като пример премиерът посочи случващото се с ген. Димитър Шивиков, който бе принуден да напусне армията, след като прокуратурата го обвини в престъпно използване на труда на подчинени за ремонт на имота му. Кунева го укроти, като обеща проверяващите да подписват декларации и да не изнасят информация за проверките, докато не влязат в съдебна зала. И си стиснаха ръцете.
По проект Бюрото за борба с корупцията трябва да има достъп до всички регистри и при определени условия ще може да иска падане на банковата тайна, а институции като ДАНС ще бъдат длъжни да му дава информация в 14-дневен срок. Всеки сигнал ще се разглежда от двама инспектори. Според вицепремиера в бюрото ще работят около сто инспектори.
Законът „Антикорупция" въвежда строги ограничения за лицата, заемащи висши публична длъжности. Те няма да имат право в продължение на една година от освобождаването си да сключват трудови или други договори за изпълнение на ръководни или контролни функции с търговските дружества, както и да участват в обществени поръчки.
Ако разпоредбите бъдат нарушени, санкции ще има за служителя, който ги е нарушил, но и за търговското дружество, което го е наело.
Вицепремиерът Кунева се зарече, че няма да отстъпи от философията на закона. Така анонимните сигнали останаха. Друг спорен момент бе кой ще избира шефа на бюрото. В законопроекта пише, че той ще се посочва от премиера и ще се назначава с указ на президента. Кунева каза, че е разговаряла с всички партии от управляващото мнозинство и е срещнала широка подкрепа. Поради това тя няма да отстъпи от предложението си. „Аз не търся консенсус, аз търся сила. Например ръководството на ДАНС не се избира от Народното събрание. Консенсусът не е най-важен в случая, а силата", заяви Кунева. Вчера Кунева видя някаква сила - табелата на Народното събрание: „Съединението прави силата".


Коментар на Диян Моркин, "Труд"

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.