• 03 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8282
  •  GBP / BGN 2.2865
  •  CHF / BGN 2.0041
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 12°C

На 3 декември Министерският съвет ще внесе отново закона за борба с корупцията

На 3 декември Министерският съвет ще внесе отново закона за борба с корупцията

/КРОСС/На 3 декември Министерският съвет ще внесе отново закона за борба с корупцията по високите етажи. Това заяви на брифинг в парламента вицепремиерът по европейските политики и лидер на ДБГ Меглена Кунева след заседанието на Съвета за развитие. Смятам, че днешното събиране би могло да бъде отправна точка за по-активен диалог и още по-голям резултат. Голяма част от нещата, по които има въпроси, са за между първо и второ четене, посочи Кунева. Тя беше категорична, че по други теми може да има разделение на „леви и десни", но не и по темата за борба с корупцията.

Кунева защити философията на закона, като подчерта, че ще отстоява запазването на принципа антикорупционният орган да е единен и да се приемат анонимни сигнали.

Аргументът, че с назначаването на директора на Бюрото от МС и след това одобряването му от президента се съсредоточава много власт в МС за сметка на парламента, не е съществен, посочи Кунева. Обратното няма да доведе до резултати, това е модел, който работи навсякъде по света, защото говори за ангажимент на изпълнителна власт, обясни тя. За мен това трябва да бъде независим орган, а не да се борят институциите коя от двете да го направи зависим от себе си, каза тя и допълни, че законът предвижда силен парламентарен контрол. Нещо повече, аз създадох национален съвет за борба с корупцията, който е политически орган и в който участват парламентарните сили. Тя заяви, че е готова да говори с депутатите, за да може да се постигнат още повече гаранции за независимостта на органа.

Кунева беше категорична, че е много по-важно, че законът решава въпроса за имущество и конфликта на интереси за хората във високите етажи на властта и истинската проверка на тези обстоятелства. Не иска ли обществото да знае истината, ако един политик е написал, че притежава един автомобил на 15 години, а живее с десетки пъти по-висок стандарт? Или ако караш кола и тя е много скъпа, но казваш, че е на приятел и така пет години, попита тя и посочи че законът дава възможност да българското общество да получи отговор на тези въпроси.

По думите й твърдението, че законът не е приет на първо четене заради анонимните сигнали е просто прикритие да се отложи изобщо темата за силен отпор на корупцията. Тя беше категорична, че ще разговаря по темата с депутатите, но посочи, че в обществото както има гласове и против сигналите, така има и два пъти толкова в тяхна подкрепа. Кунева обясни, че има достатъчно гаранции срещу злоупотреби и че те ще бъдат преценявани от професионалисти.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

nakata

Закона за борба с корупция на МС и Кунева Прах в очите, цвето-музика по медиите и безсмислени дебати по телевизиите. Корупцията и всички останали престъпления дефинирани по закон се борят с ДЕЙСТВИЯ ! А не със законодателни инициативи които продължават 25 години. Пример: " Сееш жито - Жънеш жито. " Не пишеш закон за покълването на житото ! В нашата страна, когато някой не иска да свърши определена работа пише Закони и създава Органи. Явно това отнема много време и резултата е Чутовен. След определено време, когато някой се сети че нищо не е свършено в резултат на една хартийка, съставена от отбор глупаци , просто се пише новия закон и така всички са доволни. Нищо не е нужно да се пише! Нужно е компетентните вече Създадени органи МВР, Прокуратора и Съд, със всичките им производни да си изкарат парите, които излизат от нашите джобове, като просто си свършат работата ! Като вземат да свършат малко работа, тогава да търсят подкрепата на ОБЩЕСТВОТО ! Работа, практическа с резултат за време му е майката, не описване на случайни мисли на лист хартия. Това ми е нужно на мен като гражданин на тази държава, не забавление по медиите !

04.09.2015 13:53:46

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.