• 21 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 12°C

Кунева: Борбата с корупцията ще засегне най-вече висшите етажи на властта

Кунева: Борбата с корупцията ще засегне най-вече висшите етажи на властта

София /КРОСС/ Стратегията по борба с корупцията, която ще бъде представена официално утре, ще се фокусира много повече от досега изготвяните стратегии върху лицата, заемащи висши държавни длъжности. Това заяви днес вицепремиерът и лидер на ДБГ Меглена Кунева пред Дарик радио. По думите й това са около 6 хил. човека, от които зависи взимането на решения и именно затова фокусът пада върху тях.
За анализ и проверка на тяхното имущество и възможен конфликт на интереси ще бъде създаден единен орган, който да включва функции на сега съществуващите Комисия за предотвратяване и установяване конфликта на интереси, БОРКОР и звена от Сметната палата. Кунева коментира, че за създаването на единния орган е отчетена препоръката на Европейската комисия, но той е съобразен с особеностите на българското право и институции.
Кунева посочи още, че единният орган ще налага административни санкции като отстраняване от работа и глоби, а при установени нарушения ще предава лицата на Комисията за отнемане на незаконно придобитото имущество /КОНПИ/, което след щателна процедура дори може да отнема имущество. Правомощията на КОНПИ също ще бъдат засилени, обясни Кунева и допълни, че когато има данни за престъпления, случаите ще се изпращат на прокуратурата.
Кунева беше категорична, че основно за успеха на стратегията остава прилагането на законите. Дори и Крумово законодателство да въведем, не се ли прилагат законите, няма да има ефект, посочи тя.
Стратегията ще има три стълба - политически, административно-превантивен и наказателно-репресивен. Политическият ще представлява национален съвет с участието на министри и други представители на властта, който ще определя насоките за борбата с корупцията и секторите, в които тя трябва да бъде насочена. Административно наказателният ще представлява единният орган, а наказателният - съвместното звено между прокуратурата, ДАНС и МВР, който ще разследва корупцията по високите етажи, обясни вицепремиерът.
Тя беше категорична, че съвместното звено е това, което може да случи на основата на тази Конституция. Не се отказваме от усилията да променим Конституцията, ако може да събере необходимото конституционно мнозинство, но да не правим нищо сега и да отлагаме за едно бъдеще време с неясни условия е оправдание и отказ от реформи, посочи Кунева и допълни, че очаква резултати от прокуратурата.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.