• 17 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8258
  •  GBP / BGN 2.3126
  •  CHF / BGN 2.0456
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 30°C

М. Кунева: Правителството трябва да поиска „гореща точка” в България

М. Кунева: Правителството трябва да поиска „гореща точка” в България

/КРОСС/ Решението за задължителните квоти и за общия европейски отговор за бежанците може да бъде взето и след гласуване на Европейския съвет в сряда, но е добре да бъде постигнато съгласие и всички европейски страни да бъдат убедени, че това е най-доброто решение, заяви вицепремиерът по координация на европейските политики Меглена Кунева в интервю за БНР. Според Кунева гласуването на квотите на ниво държавни лидери е рядък прецедент, тежко политическо решение, което би могло да раздели Европа.

По думите й, настоящата криза с потока от мигранти е най-голямото изпитание за ЕС, по-голямо дори от финансовата криза от 2008 година. Въпреки това намирането на единен отговор на финансовата криза е направило Европа по-силна. Именно затова е необходимо и сега да се търсят общи решения.

Според Кунева част от решението на миграционния проблем е присъединяването на България и Румъния към Шенгенското пространство и осигуряването на достъп до пълния информационен масив на Шенген.

Вицепремиерът подчерта ключовата роля на Турция в спирането на бежанския поток към България и Гърция.

Важен елемент от решението на бежанската криза са т. нар. „горещи точки", отбеляза Кунева. „Това са средища, в които бързо се преглежда дали лицата, които кандидатстват за статут на бежанци имат основание за това. Дава им са статут и след това една част от тях, ако идват от сигурни страни, се връщат обратно. Другата част от тях, в зависимост от това дали ще се приеме решение за квоти, предстои да бъдат приети в европейските страни. За да може да има такива горещи точки, страните, в които има най-голям приток на бежанци, а засега това са Гърция и Италия, трябва да поискат това. Унгария се е отказала и не иска такава помощ от ЕС. Тези „горещи точки" се управляват от FRONTEX - граничната служба на Европейския съюз, но има служители на Европол и националните власти. Ние трябва да поискаме да сме „гореща точка". Ако българското правителство не поиска, няма да има такава, защото това е вид помощ. Това е нещо като разпределителен център, за да може бежанците, дошли на територията на европейска държава, да получат по-бързо съответното направление и да не се натоварва само една държава с броя на хората", обясни Меглена Кунева.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.