• 07 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8001
  •  GBP / BGN 2.2986
  •  CHF / BGN 2.0190
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 21°C

К. Паргов: Хаосът в правителството и в управлението се задълбочава

К. Паргов: Хаосът в правителството и в управлението се задълбочава

/КРОСС/ Председателят на БСП - София Калоян Паргов в интервю за Епицентър.бг

- Оказа се, че обещанието на вицепремиера и образователен министър Меглена Кунева за повишаване на заплатите на учителите не е съгласувано нито с премиера, нито с финансовия министър. Как ще коментирате това, г-н Паргов? В поста си във фейсбук вие написахте сутринта, че това е "гавра с българските учители".
- Хаосът в правителството и в управлението се задълбочава, щом лявата ръка не знае какво прави дясната. Миналата седмица станахме свидетели на подобно явление, свързано с натовската флотилия в Черно море. Премиерът тогава каза, че ако предварително някой от негово име и от името на България е поемал някакви ангажименти, ще ходи да ги изпълнява сам (адресат на думите му бе военният министър Николай Ненчев и министърът на външните работи Даниел Митов - б.а.). Г-жа Кунева е лидер на ДБГ, г-н Ненчев - на БЗНС. Това показва, че в началото на кандидат-президентската кампания нямаме кандидати за президент от различните партии в това управление, но пък всеки си прави пиар на гърба на данъкоплатеца. А както беше в случая с учителския събор - на гърба на бедните, отрудени и демотивирани учители. Това все повече доказва тезата, че това правителство изчерпа своя потенциал, своя лимит на доверие и, че България има спешна нужда от нова управленска конфигурация.

- Дайте преди това да анализираме какво става в това правителство. Между двата случая, които споменавате - за флотилията в Черно море и учителския събор, има само пет дни. Нима е възможно премиерът да не е уведомяван по толкова важни въпроси?
- Пак казвам - лявата ръка не знае какво прави дясната! Явно, не си говорят, всеки е взел своето парче от баницата, оградил го е с ограда като свой вилает и работи без да се съобразява нито с другите си колеги, нито с центъра, който трябва да е министър-председателят на републиката.


- Възможно ли е да има втори център на власт в кабинета?
- Не, по-скоро има чисто лични и партийни амбиции от страна на съставляващите управляващата коалиция партии. Те използват властта за собствени облаги и за собствен имидж. Такъв е и случаят със скъпоплатеното мероприятие на г-жа Кунева. То ми понамирисва и на премерване на мускули с премиера - вижте, и аз мога да напълня зала „Армеец" с 12 000 души!

- Вие разбрахте ли каква е целта на това мероприятие?
- Целта - не, но резултатът ще бъде, че рейтингът на г-жа Кунева ще удари минус 90%, което ще повлече надолу рейтингът на правителството и на премиера. Нас от БСП това ни радва. Но сме загрижени за хилядите учители, които са подложени на такъв стрес и на подобно отношение. Оказа се, че те са изминали целия този път, извикани са в зала „Армеец", за да слушат, да ръкопляскат, но не и да бъдат изслушани! Не и да бъдат чути проблемите им, болките им, вижданията им как трябва да се развива образованието оттук - нататък. Това е цинично.

- Може би конкретните организатори са виновни?
- Ще ви припомня, че това не е първата подобна грандоманска приумица на г-жа Кунева. Имаше една среща с ректорите, резултатът от която беше влошени отношения с тях. В зала за 1000 души тогава се събраха 50. Нали си представяте как са се почувствали те?

- Това, което казвате не обяснява защо беше дадено обещание за 10% увеличение на заплатите. Прекалено е конкретно и прекалено засяга всеки.
- Това е просто опит на една от партиите в Реформаторския блок евтино и по популистки начин да печели доверие.

- А не е ли изнудване на премиера?
- По-скоро показва за пореден път, че тази коалиция и това управление вече е с изчерпан ресурс и с пълна липса на комуникация вътре в него. Каквито и споразумения да са подписвали в началото, личните амбиции и тесният партиен интерес взима връх над интересите на гражданите и над това да се вземат решения, които да повлияят положително върху живота на хората.

- В БСП непрекъснато говорите за предсрочни избори, но нямате възможности нито да ги предизвикате, нито да ги спечелите, ако се вярва на социологическите проучвания.
- Едни предсрочни избори идват тогава, когато хората узреят и разберат, че повече така не може и, че трябва да се сложи край на това управление. Този момент приближава. Това личи не само по гафовете на правителството, а и от икономическото положение в страната. Както си спомняме Борисов вече има зад гърба си един предсрочно прекратен мандат. 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.