• 16 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.3227
  •  CHF / BGN 2.0514
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 22°C

Меглена Кунева: РБ е отговорен партньор в управлението и очаква от АБВ същото

Меглена Кунева: РБ е отговорен партньор в управлението и очаква от АБВ същото

/КРОСС/ Реформаторският блок винаги е демонстрирал отговорно партньорско поведение, включително и към колегите си от АБВ. Категорично и недвусмислено настояваме за същото. Казали сме ясно, че съдебната реформа и борбата с корупцията са приоритет за нас и очакваме АБВ да спазят ангажимента си и да ги подкрепят, заяви вицепремиерът и председател на ДБГ Меглена Кунева пред журналисти по повод решението на АБВ да гласуват против промените в Конституцията във времената парламентарна комисия.

Въпреки резервите си към предлаганите реформи в пенсионната система и социалното осигуряване, блокът осигури своята подкрепа и очаква реципрочно поведение от АБВ, посочи тя и припомни, че съдебната реформа и борбата с корупцията са записани в управленската програма на кабинета и няма оправдание за опита на АБВ, които са част от управлението, да се измъкнат. Това е необяснимо поведение на партньори, когато искаме сериозно отношение към държавата, категорична е Кунева.

Още по-малко мога да приема опитите им да прикриват действията си зад отсъствието на депутата от РБ Димитър Делчев, каза още тя. Кунева е категорична, че Делчев е вносител на промените, позицията му „За" е ясна и е била писмено заявена. Тя подчерта, че той е бил командирован от председателя на парламента като официален представител на българската държава.

Кунева е неприятно изненадана от днешното решение на бюджетната комисия да не приеме напълно нормалното и разумно предложение на РБ в ръководството на БНБ да не влизат хора, в чийто мандат са фалирали банки. Необяснимо е как за управлението на търговските банки има сходни клаузи, а за БНБ - не. За това, което е с по-малък ефект за икономическия и финансов живот на страната, имаме стриктно изискване, а това, което има ефект върху финансовата стабилност на цялата държава - или когато приемем еврото, и върху цялата Еврозона, да няма изисквания, посочи тя.

Кунева призова опозиционните партии към отговорност за съдебната реформа и продължаване на преговорите.Никой не може да се държи като Алексис Ципрас по отношение на промените в Конституцията. Не можеш да напуснеш масата на преговорите, заяви тя и допълни, че в съседна Гърция се вижда ясно до какво води отказът от реформи и от преговори, посочи тя. По думите й партиите вече веднъж са гласували за нещата, които промените в Конституцията предлагат, когато през януари приеха стратегията за съдебната реформа. Необходимостта от съдебна реформа, от върховенство на закона, от борба с корупцията е признато от всички партии, не разбирам за какво спорим в момента. Водят се технически разговори, когато от Народното събрание се изисква политически акт.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.