• 17 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8258
  •  GBP / BGN 2.3126
  •  CHF / BGN 2.0456
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 25°C

Кунева във Варна: Анонимни сигнали се подавят навсякъде в държавите с успех в антикорупцията

Кунева във Варна: Анонимни сигнали се подавят навсякъде в държавите с успех в антикорупцията

/КРОСС/Анонимни сигнали за корупция се подават навсякъде в страните, които отбелязват резултати в борбата с корупцията и европейските институции, които разследват корупция и измами. Имам готовност да разговарям колкото е необходимо с депутатите, за да намерим най-добрия вариант и гаранции срещу злоупотреби, но да запазим тази възможност гражданите да участват в борбата с корупцията. Това заяви вицепремиерът и лидер на ДБГ Меглена Кунева във Варна, където участва в кръгла маса за антикорупционните политики.

Тя даде пример с европейската служба за борба с измамите ОЛАФ, която още през 2010 година въвежда нова електронна система, за да улесни гражданите и чиновниците в ЕС да подават сигнали за подозрителни случаи, като има достатъчно гаранции за това, че със сигналите няма да се злоупотребява. Предоставя се възможност гражданите, подали сигнал, да се свържат със следовател на ОЛАФ като се гарантира тяхната анонимност, добави още Кунева.

Според мен е абсурдно българските граждани да могат да подават анонимни сигнали в ОЛАФ, но не и към българска институция. По думите й е добре, че се събира обществена подкрепа зад строго антикорупционно законодателство, защото това ще окаже натиск върху депутатите, които в крайна сметка представляват народа. Най-големите неща в историята се случват тогава, когато политиците разберат, че хората стоят твърдо зад една или друга идея, категорична бе тя.

Относно отношенията в управляващата коалиция, Кунева коментира, че на този етап не вижда проблеми между РБ и ГЕРБ, но подчерта, че има още какво да се желае в отношенията с двете партии, които подкрепят кабинета. Тя припомни, че РБ спазва стриктно коалиционното споразумение и подкрепя политиките на кабинета, в това число и пенсионната реформа, която не съвпада напълно с програмата им, защото именно това е смисълът да има коалиционно управление.

Във Варна Кунева присъства на акцията на младежите на ДБГ "Народът срещу корупцията" за събиране на гражданска подкрепа за строго антикорупционно законодателство, която се провежда в цялата страна. В подкрепа на исканията се подписа и кандидатът на Реформаторския блок за кмет на Варна Чавдар Трифонов. Той заедно с вицепрмиера Кунева и народния представител от РБ Димитр Делчев участваха в кръгла маса, посветена на антикорупционните политики, включително и в местната власт.

Причината, поради която инвеститорите подминават нашия град отчасти се дължи и на тежките корупционни практики в местната власт, посочи Трифонов. Дано да се намери разум и политическа воля депутатите от различните групи в парламента да подкрепят закона, каза още той по време на конференцията. Представители на неправителствения сектор пък коментираха, че анонимните сигнали ще стимулират гражданското общество да вземе отношение към борбата с корупцията.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Ами да ги подават и у нас. Добра идея.

18.09.2015 18:57:19

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.