• 29 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8255
  •  GBP / BGN 2.2837
  •  CHF / BGN 2.0000
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 19°C

Кунева: В сигурността няма алтернатива на задълбочаването на европейската интеграция

Кунева: В сигурността няма алтернатива на задълбочаването на европейската интеграция

/КРОСС/В сигурността нама алтернатива на задълбочаването на европейската интеграция. Сегашните системи - Фронтекс, Европол, Евроджъст трябва да станат още по-силни. Трябва да има преформулиране на Шенген и да е ясно, че страни като България няма как да са извън него. Това заяви в ефира на БНТ днес вицепремиерът и лидер на ДБг Меглена Кунева.

По думите й България трябва да превърне географското си положение в предимство. Страната ни може и трябва да изиграе важна роля, ние сме външна граница на ЕС, тук трябва да се концентрират инвестиции на сигурност, каза още тя.

По отношение на атентатите в Париж Кунева беше категорична, че Европа не трябва да се подава на страха. Това е целта на терористите - да променят дневния ред и да насаждат страх. Да, ние - и като правителство, и като граждани, трябва да бъдем готови с повече бдителност, но не бива да се страхуваме до парализа и да предаваме ценностите си.

По думите й ЕС умее да устоява на кризи, защото самата е създадена от кризата на втората Световна война. Всяка криза е различна, финансовата криза промени структурата на европейското общество, остави много хора отчаяни и безработни, а това ражда радикализъм, коментира Кунева. В сегашната криза трябва да намерим баланса между сигурността и запазването на ценностите си, като свобода и демокрация, каза вицепремиера и посочи, че задача номер едно в момента е засилването на сигурността.

Тя призова да не се слага знак на равенство между исляма и тероризма, защото това ще създаде противопоставяне в сърцето на Европа, а именно това е, което искат екстремистите.

Кунева прогнозира, че темата за сигурността ще е и във фокуса на българското председателство на съвета на ЕС през 2018г. Тя посочи, че в бюджет 2016 са заложени средства за подготовка на председателството, които ще се разходват много разумно и всеки разход ще трябва да се доказва пред министерството на финансите. По думите й средствата за ремонти на сгради, в това число и НДК са извън разходите за председателството, защото са насочени към проекти, които ще останат и след 2018г. Както днес следим какво казват люксембургския премиер и министри, така във втората половина на 2018г. важни ще са именно позициите на българските управляващи и те ще определят дневния ред на ЕС. България ще бъде в сърцето на Европа, каза още Кунева.

Кунева коментира още, че е важно Народното събрание да приеме антикорупционния закон, защото той също е важен за сигурността.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.