• 19 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8315
  •  GBP / BGN 2.2841
  •  CHF / BGN 2.0155
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 5°C

Коалицията с ГЕРБ продължава да разделя Реформаторския блок

Коалицията с ГЕРБ продължава да разделя Реформаторския блок

/КРОСС/ Водещ: Ще се завърнат ли десните в управлението на страната или по-удачната им роля ще се окаже отново тази на опозиция? Продължаваме с лидера на движение „България на гражданите" Меглена Кунева. Здравейте, г-жо Кунева. Един от любимите Ви автори е Кафка. Цитирате го непрекъснато.

Меглена Кунева: Не, само веднъж.

Водещ: Не. Не е само веднъж.
Меглена Кунева: Само веднъж.

Водещ: Не е само веднъж. Дори предложихте индекс на Кафка да си направим, за да мерим, как да кажа, абсурдите в публичното говорене, на които сме свидетели. Веднага Ви питам - абсурдно ли беше поведението на лидера на ДСБ Радан Кънев през изминаващата седмица?
Меглена Кунева: Не бих го нарекла така. Той изрази себе си като лидер на „Демократи за силна България". Оценките за поведението на всяка партия най-напред се дават вътре в самата партия и това е много силен белег дали наистина чуваш това, което членовете и симпатизантите ти говорят. Аз не съм чула г-н Кънев да бъде упрекнат от своята партия. Така че очевидно тук няма как...

Водещ: ГЕРБ излязоха с една много остра декларация. Нарекоха поведението му безотговорно, поведение, което пречи на случването на една бъдеща коалиция.
Меглена Кунева: Г-жо Марчева, недейте да ме изпитвате по това какво е казал ГЕРБ или какво е казал някой друг за ГЕРБ. Няма смисъл.

Водещ: Аз не Ви изпитвам, аз Ви съобщавам какво е казал ГЕРБ.
Меглена Кунева: Това е факт, който на мен ми е известен, аз също чета. Но смятам, че след това имаше коригирани изказвания и от двете страни. Трябва да създадем добра атмосфера, включително и през медиите, Вие сте медиатор, за да може да има един нормален разговор за съставяне на бъдещо мнозинство, може би за съставяне на бъдещо правителство. Но спокойният тон помага.

Водещ: Спокойният тон обаче липсва поне засега. В контекста на това, което говорим, вчера беше тук Вежди Рашидов. Да, той не е член на ГЕРБ, но все пак името му през последните години се свързва с ГЕРБ. Много, как да кажа, епитети по Ваш адрес, че сте миш-маш, че нямате център, че излъчвате разнопосочни послания.
Меглена Кунева: Ако искате, ме питайте за Реформаторски блок и аз ще Ви обясня. Но ще Ви обясня независимо от това кой какво говори отвън, защото Вие сте длъжна и давате трибуна на всеки, а сега можете да ми дадете трибуна на мен.

Водещ: Вие чувате ли разногласието в този блок или разногласието, да кажем, го чувам аз, защото не съм добре със слуха?
Меглена Кунева: Аз смятам, че Вие сте много добре със слуха. Фактът, че ме каните да говорим на тази тема, е достатъчно добър знак за това. В Реформаторския блок винаги сме успявали да вземе единно решение. Нека да Ви кажа, че това е все пак една новосформирана коалиция, която е само на година и малко и успя до тук да се яви единна на европейските избори. Успя да излезе с няколко декларации. Успя да излезе с програма. Успя да излезе с основни начала и успя да излъчи един екип, който говореше доста еднозначно.

Водещ: Има ли разделителна линия в Реформаторския блок по отношение на ГЕРБ, по отношение на това какво предстои да се прави с ГЕРБ и какво трябва да се прави с ГЕРБ?
Меглена Кунева: Вижте, евентуалната коалиция, ако ГЕРБ направят стъпките, с ГЕРБ е нещо, което е разделяло и продължава да разделя мнението вътре в Реформаторския блок. Не говоря за лидерите, говоря за членовете и симпатизантите, защото ние отразяваме тяхното мнение. Аз абсолютно си давам сметка за това. И това беше причината в „България на гражданите" още преди два месеца да обявя, че ще има вътрешно партиен референдум, за да може в момента да кажат...

Водещ: Какъвто в момента се случва. Вашите членове гласуват.
Меглена Кунева: Точно така. Ние приключихме с електронното гласуване. Оказа се обаче, че електронното гласуване създава проблеми, защото не всеки има IP адрес и за това тази седмица ще има и ръчно гласуване, традиционно.

Водещ: Само да кажа, два са въпросите на този вътрешен референдум: „Съгласни ли сте Реформаторският блок да участва в коалиционно правителство в рамките на новия парламент?" и втори въпрос - „С кои партии?", като този въпрос е отворен. 

Меглена Кунева: Точно така.

Водещ: Сега, Вие казахте, че около 70% от Вашите избирателите са гласували, вече са дали отговор на този въпрос.
Меглена Кунева: Да. Остава да видим колко ще гласуват и по традиционния способ.

Водещ: Няма да ми кажете резултатите. Вие имате своите причини за това. Кажете ми тенденциите обаче кои са? Какво показва дотук гласуването?
Меглена Кунева: Тенденциите са, че хората са абсолютно наясно, че правителство трябва да има, че това правителство трябва да издържи и то трябва да издържи един пълен мандат, защото иначе няма как да излъчим стабилност. Никой няма да дойде да инвестира в България или да остане да инвестира в България, независимо дали български или чужд инвеститор, ако нещата ще се сменят и всяко следващо правителство ще има собствени идеи.

Водещ: Но има едно „но".
Меглена Кунева: На нас страшно много ни трябва котва, трябва ни стабилност. И тази стабилност наистина може..., аз чух преди малко Вашият предишен събеседник, тази стабилност трябва да бъде наистина широка. Смятам, че такива знаци се виждат в парламента, защото избирателят това иска.

Водещ: Избирателите Ви искат стабилност и още като тенденция ли е това?
Меглена Кунева: Предсказуемост и разбира се тези реформи, заради които са членове и симпатизанти на съответните партии.

Водещ: Как самата Вие гласувахте на този референдум? „За" ли сте - кабинет с Бойко Борисов?
Меглена Кунева: Вотът, аз съм казвала много пъти в последните дни, според мен ако се постигне съгласие по основните компоненти на едно бъдещо споразумение - знаем какво е важно за Реформаторския блок, знаем какво е важно за ГЕРБ, ако се намери пресечна точка за здраво правителство с ясни приоритети и с ясен и стабилен мандат, аз смятам, че това е разумно за страната.

Водещ: Вие имате, как да кажа, реалистична преценка обикновено за нещата. Какъв е шансът да има кабинет между ГЕРБ, реформаторите и Патриотичния фронт? Шансовете са малки или шансовете са високи?
Меглена Кунева: Тази седмица ГЕРБ ще проведат своите вътрешни разговори и много зависи от тях. Защото - Вие казвате, че съм реалист, надявам се, че това е похвала - нека погледнем истината в очите. ГЕРБ е мандатоносителят. По Конституция те са тези, които трябва да направят състава на правителството.

Водещ: Не. Вие ми кажете от Ваша гледна точка как изглеждат нещата...
Меглена Кунева: От моя гледна точка зависи как ще се развият разговорите вътре в ГЕРБ.

Водещ: Разговорите вътре в ГЕРБ, какво означава това?
Меглена Кунева: Точно така. Това означава техните членове, тяхното ръководство да е абсолютно убедено,че онези най-важни реформи, които предлага Реформаторският блок и които впрочем са продължение на това, което прави служебното правителство, например в областта на съдебната система, те вече имат обявена реформа, могат да продължат.

Водещ: Дайте конкретно. За Вас съдебната реформа е важна. Казвахте го стотици и десетки пъти.
Меглена Кунева: Точно така.

Водещ: Какво Ви казва лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов през страниците на пресата: „Каква реформа в съдебната система искат реформаторите - от времето на Костов или от времето на Иван Григоров?"
Меглена Кунева: Веднага мога да Ви отговоря.

Водещ: Да, кажете.
Меглена Кунева: Не от времето на г-н Костов, не от времето на Иван Григоров. Те са направили неща, които са считали за необходими тогава. Искаме такава реформа, искам такава реформа, която да направи така, че всеки човек и всеки бизнес да се чувства нормално и спокойно в България. Тоест аз искам правосъдие и икономика да могат да вървят заедно, защото няма друг начин да се създадат работни места и сигурност в страната. Искам реформа, която да направи така, че механизмът за наблюдение на страната да падне. Искам реформа, която да направи така, че „Шенген" да може да се случи не само технически. Госпожо Марчева, разрешете ми една много кратка реплика тук. Може би в края на годината в Румъния ще падне механизмът за...

Водещ: Мониторингът.
Меглена Кунева: Не. Ще могат да влязат в „Шенген", извинявайте, по отношение на речните и може би на морските граници. Което означава, че тяхното пристанище Констанца ще вземе всички товари, които в момента се разпределят между Констанца, Бургас и Варна. Ето за това става дума.

Водещ: Разбрах Ви.
Меглена Кунева: И смятам, че ГЕРБ биха го подкрепили.

Водещ: "Аз съм „против", казва г-н Борисов. „За да се направи такава реформа трябва широк консенсус със съсловните организации, прокурори, съдии и следователи", казва той.
Меглена Кунева: Съгласна съм. Трябва да говорим с тях, така е.

Водещ: Двете причини, поради които ГЕРБ прекъснаха преговорите с Вас, реформаторите, са липсата на юридически гаранции за стабилността на Реформаторския блок като политически субект. Дайте да обсъдим това.
Меглена Кунева: Нищо подобно. Изпратихме до г-н Борисов още в петък извадки от нашите документи, които ни държат заедно. Това е нещо като договорът за присъединяване към ЕС, нали разбира те. Може да сме пет...

Водещ: Кога сте му го изпратили?
Меглена Кунева: В петък.

Водещ: В петък.
Меглена Кунева: Може да сме пет, но ние имаме много ясни взаимоотношения помежду ни. Не бива да се страхуваме, че сме пет или ч е ще станем повече партии. Всъщност като изборна коалиция се явихме повече за самите избори. Това са неща, които се случват в Европа. И ние все още имаме страх, защото не е типично за нашата политическа действителност, но, уверявам Ви, ще става. Още нещо - точно в този формат ние вече формирахме пак в петък, да мисля, че беше в петък. Пак формирахме нашата парламентарна група. Имаме 23 парламентаристи, които са се подписали под единни начала и че искат да са част от Реформаторския блок и от групата на Реформаторския блок. Никакви спекулации на тази тема. И още една новина - във вторник представители на Реформаторския блок (от „България на гражданите" ще бъдат Димитър Танев, Найден Зеленогорски и Бисер Манолов) са поканени на среща. Има и още колеги, г-н Мартин Димитров по всяка вероятност също ще се присъедини. Ще отидат да преговарят, да направят първи разговори във финансовото министерство за актуализацията на бюджета. Ако на Реформаторския блок не се гледаше като на единен субект, това нямаше да се случи.

Водещ: Втората...
Меглена Кунева: Но съм готова да дам допълнителни гаранции за това, че Реформаторският блок е единен. Аз говоря, разбира се, като лидер на „България на гражданите". Но стоим абсолютно стабилно.

Водещ: Въпросът кой, за моделът „кой" - това е, което ядоса колегите Ви от ГЕРБ. Какво искате? Не чухте ли ясен отговор на въпроса „Кой"?
Меглена Кунева: Не Ви разбирам.

Водещ: Въпросът „Кой", който задавате, срастването на политическа, икономическа и медийна власт. Това е втората разделителна линия. Защото преговорите бяха прекратени заради Вашето упорство да разберете отговорът на въпроса „Кой".
Меглена Кунева: Вижте, нека да го преведа така, че да го разберат всички и да знаят, че той е свързан наистина с начина, по който функционира обществото. Когато има назначения, когато се определя шеф на агенция, аз бих казала и министър, високи позиции, трябва да е ясно кой носи отговорност за предлагането на един такъв ръководител на съответното ведомство и по какви правила това се излъчва. По времето на предишни управления е имало много пъти грешки в тази посока. Ако обществото е на ясно какви са критериите за заемането на една длъжност, публичността на цялата биография на този човек, то тогава смятам, че България ще изглежда по абсолютно различен начин.

Водещ: Последен въпрос. Ако не бъркам, шест странички беше споразумението на „Тройната коалиция". Само за сравнение - споразумението на германското правителство е от 134 страници, това на белгийското правителство е 115 страници. Под какво споразумение ще сложите подписа си, г-жо Кунева? Ще сложите ли подписа си по споразумение от шест или десет странички?
Меглена Кунева: Не е въпросът в броя на страниците. Това споразумение, за което говорите - белгийското, то изисква и допълнителен план за приложението, така че ще бъде много повече от тези страници.

Водещ: Виждат документите нашите зрители в момента.
Меглена Кунева: Яснота, ясни приоритети. Аз си мечтая да има такъв раздел като правосъдие и икономика, защото ще даде много ясен сигнал, за назначенията в администрацията, за обществените поръчки. И да, нека да кажа на всички, които се радват на постигнатото по инфраструктурни проекти, че аз ще направя всичко възможно тези инфраструктурни проекти да продължат да се случват. Това беше един от приоритетите на ГЕРБ.

Водещ: Министър на правосъдието в кабинета на Бойко Борисов - Меглена Кунева - да или не?
Меглена Кунева: Откъде накъде цитирате...

Водещ: Нищо не цитирам. Това е хипотеза.
Меглена Кунева: Това са някакви неща, които се разхождат из пространството на слуховете...

Водещ: Какво се разхожда? Слуховете се разхождат.
Меглена Кунева: Аз смятам, че Реформаторският блок от пет, само да Ви кажа, че има ..., от пет лидери четири са с юридическо образование. Мога да Ви гарантирам обаче нещо друго, че правосъдието и икономиката ще бъдат във фокуса на вниманието на Реформаторския блок.

Водещ: Благодаря Ви за това интервю.

 

Жени Марчева

ВTV

 

„Тази неделя”

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.