• 13 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8118
  •  GBP / BGN 2.2736
  •  CHF / BGN 1.9990
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 10°C

„Америка за България” е в почти 40 на сто от българските училища. Къде е държавата?

„Америка за България” е в почти 40 на сто от българските училища. Къде е държавата?

/КРОСС/ Вицепремиерът и министър на образованието и науката Меглена Кунева поиска помощ за учителите на среща с ръководството на фондация „Америка за България". Тя се срещна с Нанси Шилер, заместник-председател на Управителния съвет и действащ президент на организацията. Учителите нямат мотивация и подкрепа от обществото. Затова те са мой приоритет и искам да бъдат издигнати отново сред най-престижните професии, заяви Кунева. Министърът посочи като голям проблем пенсионирането на 45 хиляди учители през следващите 10 години. Според Меглена Кунева трябва да бъдат насочени публични и частни инвестиции към стимулирането на учителите и тяхната квалификация. По този начин ще се подобри качеството на българското образование, съобщава пресцентърът на МОН.

„Америка за България" е инвестирала близо 100 млн. долара в българското образование по различни програми през последните шест години, каза Нанси Шилер. Работят със 783 училища в 260 града и са достигнали до 210 хиляди ученици, 7 хиляди учители и 150 директори. Фондацията партнира с български университети, училища, библиотеки, читалища. Финансирани са 125 образователни проекта и програми.

Министър Кунева разясни още за реформата в образованието, влизаща в сила от 1 август 2016 г., за новите стандарти и за Оперативната програма „Наука и образование за интелигентен растеж". Тя акцентира и върху проблема с ромите, които напускат рано училищата и остават необразовани. Меглена Кунева и Нанси Шилер се договориха да засилят сътрудничеството си в сектора.

Общият брой на общообразователните училища в България е 2014, сочат данните на Националния статистически институт.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

това и сигурният път към нищото-така се промиват мозъци , така се стига до неграмотност на 80 % от българските ученици, така се формират зомбирани потребителски роби с развита единствено храносмилателна и отделителна система.Резултатите скоро ще надминат тези в САЩ където на училище тръгват 70 % от тези които би трябвало ,и завършват 60 % от всички тръгнали със знания граничещи с малоумието.

26.07.2016 13:07:27

Анонимен

Ами време е България за Америка да влезе в 40 % от американските училища :)

26.07.2016 12:45:00

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.