• 16 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.3227
  •  CHF / BGN 2.0514
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 28°C

Кунева: Изумена съм, че магистратите не виждат шанс да се изчисти системата от „гнилите ябълки“

Кунева: Изумена съм, че магистратите не виждат шанс да се изчисти системата от „гнилите ябълки“

/КРОСС/Изумена съм, че магистратите не виждат шанс през антикорупционния закон да се изчисти системата от „гнилите ябълки". Това коментира на пресконференция в Благоевград вицепремиерът и лидер на ДБГ Меглена Кунева. По думите й, всяка професия се счита за специална, но трябва да има ясни единни стандарти за всички.

Странно е, че Лозан Панов прочете този закон като навлизане в противоконституционност. За радост не всички магистрати мислят така, коментира Кунева и обясни как ще функционира антикорупционния закон за тях: Инспекторатът на ВСС е този, които събира имущетсвените декларации на магистратите и той е този, който изпраща за проверка до Националното бюро, ако открие нередности.

Има силно желание от хората този закон да се приеме - има проучвания, обикаляхме и страната. Той трябва да обслужва бъдещето на нашата държава, а не един или друг интерес. И въпросът не е колко ще влезе в личното пространство. Склонна съм да сложим списък към този закон и да се подпишем всички, които сме готови да сме обект на този закон. Аз ще се подпиша първа, коментира още Кунева.

По думите й, крайната воля ще е на Народното събрание, но е важно законът да е силен. Ако не искат магистратите да бъдат проверявани и да са извън закона - тяхна воля. Ако искат сигналите неподписани, но с доказателства да се хвърлят в коша, такава е волята им. Моята не е, заяви Кунева.

Според Кунева за неподписаните сигнали има достатъчно критерии и гаранции. Абсурдно е да се говори за „лов на вещици" - ние сме европейска държава в 21 век. Да не говорим за този закон като за инквизицията - той дава гаранция за сигурността и е желан от гражданите, каза тя.

На въпрос за бежанската криза Кунева коментира, че при необходимост ще се засили охраната и проверките на българо-македонската граница. Кунева коментира, че с новото споразумение между ЕС и Турция на всички пристигащи мигранти вече ще бъдат снемани данни и отпечатъци в Гърция. По думите й, много важно е доброто споделяне на разузнавателна информация в Европа.

На въпрос за действията на ДСБ, Кунева каза, че не приема определението на РБ като изчерпан проект, какато и заявките за нов проект, докато си още част от настоящия, и подчерта, че ДБГ участва с целия си капацитет за консолидацията на РБ. Не е добра идея да се раздробява дясното - избирателите разчитат на представителството си в РБ, каза още Кунева. Тя добави, че РБ трябва да издигне собствен кандидат за президент, който може и да не бъде кандидат на партия от Блока, но да е бъде подкрепен от всички партньори. Попитана за ДБГ, тя каза, че партията е в добро здраве, изпълнява програмата на РБ и заявените реформи и развива структурите си и в най-малките населени места.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.